Nöje

Forskning: Därför borde du sova på saken innan du fattar ett viktigt beslut

Har du också vaknat mitt i natten av att du plötsligt kommit på svaret på frågan du funderat över hela dagen? Då har du upplevt “the incubation effect” – en av anledningarna till varför du bör gå och lägga dig när du har ett svårlöst dilemma.  

Foto: Unsplash

Ju mer du tänker på ett problem, desto svårare blir det att hitta en lösning. Frustrationen växer, du känner dig otålig och hjärnan blir mer blockerad än någonsin. Låter det bekant? Ibland kan lösningen vara så enkel att du sover på saken. “The incubation effect” är en av anledningarna till varför det funkar!

I en studie publicerad i Memory & Cognition såg man att deltagarna löste svåra uppgifter mer effektivt efter att de hade sovit. Effektiviteten kopplades till ett psykologiskt koncept som kallas “incubation effect”, en teori (som myntades av Graham Wallas redan år 1926) som föreslår att hjärnan är bättre på att övervinna problem när den har fått tid att vila.

Det råder delade meningar bland psykologer på om den här “magiska problemlösningseffekten” händer för att hjärnan är mindre distraherad under sömnen (och helt enkelt fått möjlighet att återhämta sig och få ny energi) eller om det undermedvetna fortsätter att jobba på problemet även när du inte medvetet tänker på det. Hur som helst så stödjer forskningen att sömn kan lösa komplexa problem och det gillar vi, låt oss sova på saken!

Källa: Lifehack.org

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!