Nöje

Forskning: Det här är bästa sättet att komma över ditt ex

Den där känslan när ett förhållande tagit slut, kan kännas som den värsta i världen. Och ännu värre – när det känns som att man kommer att må dåligt för all framtid. Men nu har forskare kommit fram till att det finns en (enda!) sak du kan göra för att komma över din hjärtesorg.

Foto: Unsplash

En studie som publicerats i Journal of Neuroscience visar att forskare från the University of Colorado kommit fram till att placeboeffekten hjälpte till att minska de fysiska effekterna av hjärtesorg. I undersökningen medverkade 40 volontärer som alla hade varit med om ett förhållande som tagit slut. De medverkande personerna skulle ta med sig en bild på deras ex och en bild på en vän av samma kön som deras ex. Medan bilderna visades upp mättes hjärnaktiviteten genom fMRI samtidigt som de medverkande blev utsatta för fysisk smärta på vänster arm.

Forskarna upptäckte att de områden i hjärnan som lös upp när personerna kände fysisk och psykisk smärta var likadana. Med andra ord – smärtan man upplever när man går igenom sin hjärtesorg är på riktigt!

I nästa steg av experimentet fick de medverkande en nässpray. Hälften av personerna fick reda på sanningen, att det var en nässpray, medan resterande fick tro att det var en effektiv smärtstillande spray som skulle minska den emotionella smärtan. Hjärnscanningen visade att placeboeffekt-gruppen kände mindre fysisk smärta och mådde bättre än vad kontrollgruppen gjorde (det vill säga de som fick veta att det var en nässpray).

Forskarna har alltså bevisat att om du kan lyckas lura dig själv att tro att du mår bra så kommer du snart vara över ditt ex. Så – torka dina tårar, träffa dina vänner och försök ha roligt även om du inte mår så bra just nu. Det kan ta tid, men snart kommer du att må bra igen!

Källa: Seventeen 

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!