Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Här är den vetenskapliga förklaringen till varför du är livrädd för clowner

Tillhör du dem som får kalla kårar så fort du hör någon säga ordet clown? Eller är du en av dem som inte alls förstår hur en person med clownnäsa kan uppfattas som läskigt? Oavsett vad så får du här förklaringen till varför vissa är så rädda för clowner – det är tydligen psykologiskt.

radd-for-clowner-forklaring-varfor-puff

Varför är vissa livrädda för personer med röda näsor, är vitmålade och gör ballongdjur. Beror det på deras stora frisyrer eller stora skor? Det finns en psykologisk anledning till att du tycker clowner är så skräckinjagande, eller har Caulrophobia (den vetenskapliga termen för rädsla för clowner).
 
Enligt Harvardpsykiatrikern Steven Schlozman är vi rädda för clowner för att de är tillräckligt bekanta för att vi ska känna igen dem men samtidigt konstiga och ovanliga så de ger oss rysningen. Ett fenomen Sigmund Freud kallade för ”kusligt”.
 
Steven Schlozman menade också att vi tycker clowner är obehagliga för att vi förväntas att skratta åt dem. Clowner ska per definition få oss att skratta. Varje gång vi ser en clown påminns vi om det och vi fylls med obehagskänslor och en rädsla över att vi inte ska kunna skratta åt dem. Vi är rädda för att inte kunna göra det som vi är tänkta att göra, som att skratta åt clowner.
 
Han berättar för Vulture att under medeltiden blev gycklarna straffade om de inte lyckades får kungen och drottningen att skratta. Straffet var att de fick mungiporna uppskurna så de var tvungna att le hela tiden, vilket påminner om clownernas sminkning idag.
 
Om du inte tyckte clowner var obehagliga innan så gör det nog garanterat nu.

Foto: REX

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!