Härliga recept för att minska matsvinnet
Många svenskar arbetar aktivt för att minska sitt matsvinn. På så sätt är vi snälla mot både plånboken och planeten. Nedan delar vi med oss av några härliga recept som hjälper dig en god bit på vägen och som inte tummar på varken kvalitet eller smak!
Oftare än vi kanske vill erkänna står råvaror och rester och blir gamla och dåliga i kylskåpet. Det resulterar i att många hushåll slänger stora mängder mat. Genom att ha några svinnsmarta recept på lager kan du enkelt råda bot på den saken! Spana in de härliga recepten nedan för att göra en insats för både plånboken och miljön!
Ugnsbakade nachos med het salsa av gårdagens tortillabröd
Du behöver:
Överblivna tortillabröd
400 g Mutti Polpa Finkrossade Tomater
2 vitlöksklyftor
1-2 heta Jalapenos (urkärnade)
1 tsk chili
1 msk limesaft
1,5 tsk salt
1 msk olivolja
2 msk koriander, finhackad
1 liten rödlök, finhackad
Gör så här:
Riv vitlöksklyftorna. Finhacka jalapenos (utan kärnor), lök och koriander. Blanda all ingredienser och låt smakerna dra sig i ungefär 1 h.
Skär under tiden de överblivna tortillabröden i nachorutor. Grädda tortillanachosen i ugn på ungefär 15 minuter tills de fått lite färg. Dippa de hemgjorda nachosen i salsa och njut!
Foto & recept: Mutti
Fotograf: Mutti
Stekta nudlar på asiatiskt vis av överbliven pasta
Du behöver:
Överbliven spagetti från den tidigare måltiden
2 msk rostad sesamolja
2 vitlöksklyftor
2 salladslökar
1 cm ingefära, riven
1 tsk Sriracha-chilisås
2 msk soja
2 tsk brunt socker
2 tsk risvinsättika
400 g Mutti Polpa Datterini
Garnering:
Färsk koriander.
Gör så här:
Gör först kryddsåsen. Värm upp en skvätt olja i en stekpanna och glasera den finhackade vitlöken en kort stund.
Tillsätt kryddorna och hetta upp tills aromerna frigörs. Häll i Mutti Poloa Datterini och låt puttra i 10 minuter.
Stek nu den överblivna pastan i en stekpanna. Värm upp resen av sesamolja i en djup stekpanna och stek den färdigkokta speghettin så att den blir saftig.
Lägg upp först tomatsås och sedan stekt pasta på tallriken. Garnera med färsk koriander.
Denna rätt passar fint ihop med stekt kyckling eller tofu och rostade grönsaker till exempel Pak choi!
Foto & recept: Mutti
Naanbröd med bön-och grönsaksfyllning
Du behöver:
4 färdiga naanbröd
1 liter själkar och blad från blomkål och broccoli, skal och blast från morötter, finhackade eller rivna.
2 msk olivolja
1 dl svarta linser
2 dl tomatsaft från Muttis tomatsaft som blev över från gårdagens maträtt.
Grönsaksbuljong
400 g Muttis färdiga tomatsås med chili
Servera med:
2 dl naturell yoghurt
0,5 dl färsk mynta, finhackad
1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Hetta upp oljan i en ttraktörpanna. Lägg i de finhackade grönsakerna och stek i fem minuter under omrörning. Tillsätt linserna, tomatsåsen och grönsaksbuljongen. Låt sjuda i 20 minuter på låg värme – linserna sväller och vätskan reduceras.
Tillaga yoghurtdressingen. Rör i de färska, finhackade myntabladen. Låt dra tills linsgrytan är färdig.
Värm upp naanbröden enligt anvisningarn på förpackningen, Lägg upp linsgrytan på tallrikarna och servera med yoghurtdressingen på sidan. Njut med rivet naanbröd.
Foto & recept: Mutti
Indisk risgryta med resterna av gårdagens ris
Du behöver:
Ca 4 dl ris från föregående måltid
1-2 msk kokosolja
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 cm ingefära, riven
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry
300 g röda linser
7,5 dl grönsaksbuljong
2,5 dl kokosmjölk
400 g Mutti Passata
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 msk limesaft
Servera med:
2,5 dl creme fraiche
Finhackad koriander
Mutti Passata
Gör så här:
Smält kokosfettet och lägg i löken och riven ingefära när fettet har smält. Glasera en stund och tillsätt gurkmeja koriander, spiskummin, paprikapulver och curry. Hetta upp kryddorna i fettet tills dofternan frigörs.
Häll i linserna, som du har sköljt väl och grönsaksbuljongen. Låt puttra under lock på låg värme i 10 minuter.
Tillsätt kokosmjölken och Mutti Passata. Fortsätt att sjuda i tio minuter.
Tillsätt det färdigkokta riset i grytan och rör om. Smaksätt med salt, peppar och limesaft, koka upp och låt stå på värmen i ytterligare 5 minuter.
Servera med creme fraiche som du har smaksatt med koriander. Stänk över lite Mutti Passata som garnering.
Foto & recept: Mutti