Nöje

Härliga sallader – 5 recept inför Internationella vegandagen

Inför Internationella vegandagen den första november delar Picadelis chefskock Ted Hallberg med sig av sina bästa recept på plantbaserade, mättande och goda sallader. Detta görs som ett steg i att demokratisera hälsosam snabbmat som har varit salladpionjärens vision ända sedan starten.

Den första november firas Internationella vegandagen – en årlig uppmaning till allmänheten att testa en växtbaserad livsstil. I samband med dagen delar salladsföretaget Picadeli med sig av fem växtbaserade recept framtagna av Picadelis Michelin-meriterande chefskock Ted Hallberg.

Tidigare i år uteslöt företaget samtliga produkter med rött kött och har idag ett sortiment som är 90 procent lakto-ovo vegetariskt och 70 procent veganskt. Detta är ett viktigt steg mot Picadelis vision om att kunna erbjuda mat som är bra för både människan och planeten.

– Vi anser att alla ska ha tillgång till hälsosam och god mat och med dessa lättlagade och smakrika recept hoppas vi kunna inspirera folk till att äta mer växtbaserat. Jag är säker på att det finns någonting för alla, säger Ted Hallberg, chefskock på Picadeli.

Ted Hallberg är noga med att poängtera att det inte behöver vara svårt att göra en sallad som är både vegansk, god och mättande. Även om det inte finns en hemlig ingrediens för den perfekta salladen så finns det några tips och trix:

Börja med att fylla din skål med färska grönsaker och salladsblad, addera valfritt veganskt protein, exempelvis bönor, hummus eller vegetariskt köttsubstitut och avsluta med att toppa salladen med nötter, frukt eller bär.

Hur gör man den perfekta salladen? Här kommer några gyllene tips från Picedelis chefskock Ted Hallberg: 

  • Mycket grönt. Det ger salladen en bra bas och fin färg.
  • Addera nytt typ av protein. Prova något veganskt!
  • Blanda cirka sex ingredienser. Adderar du mer blir det lätt för mycket av det goda. 
  • Variera ingredienserna. Blanda både smakrika och mer neutrala ingredienser. 
  • Variera texturerna. Blanda både mjuka och krispiga ingredienser.
  • D-R-E-S-S-I-N-G
  • Pricken över i:et. Avsluta salladen med olika roliga toppings som exempelvis krutonger, nötter eller frön.

I samband med Internationella vegandagen har Picadeli tagit fram fem stycken recept för att inspirera till mer klimatvänlig mat som bevis på att god och hälsosam mat inte behöver vara komplicerad eller dyr. 

Nedan hittar du 5 recept!

Poké-inspirerad sallad

Poké-inspirerad sallad

Längtar du efter en färgsprakande och fruktig sallad som tar dig hela vägen till Asien och tillbaka? Prova denna poké-inspirerade sallad som är full av energi.

Du behöver: 

2 st Avokado

2 dl Mango

2 dl Gröna sojabönor

2 dl Morot och rödkål julienne

4 dl Veggie strips, chili och ingefära alt. tofu

Syrlig bulgur- och belugasallad

2 dl Bulgur, färdigkokt

½ dl Belugalinser, kokta

½ dl Röda linser, kokta

½ dl Råg (delade/krossade och kokta)

½ dl Solrosfrön

½ dl Olivolja

1 tsk Salt

Soja- och sesamdressing 

1 dl Soja

1 dl Rapsolja

0,5 dl  Sesamolja

0,5 dl  Limejuice

Gör så här: 

Börja med den syrliga belugasalladen och lägg den som en bas istället för det klassiska sushiriset. Gör din egen syrliga belugasallad genom att koka bulgur och linser enligt instruktion på förpackningen. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser med citronjuice, salt och olivolja.

Fortsätt med avokadon, mangon, de gröna sojabönorna och moroten och lägg dem i små högar runt tallriken eller skålen.

Addera veggie strips samt soja- och sesamdressing. Veggie strips kan ersättas med tofu eller andra veganska alternativ.

Om du vill kan du toppa salladen med sesamfrön och vattenkrasse.

 

Nästa bild
Gyllene Mex-sallad

Gyllene Mex-sallad

Ta allt du älskar med en taco och gör om det till en fräsch, smakrik och krispig salladsbowl!

Du behöver: 

1 påse Salladsmix

2 st avocado

4 dl majs

4 dl Picadeli Golden cornball eller falafel

20-25 st Picadeli salladschips (eller nachochips)

Jalapeños

Koriander

Pico de Gallo

2 st Stora tomater, finhackade

1 st Gul lök, finhackad

½ – 1 cm beroende på styrka Grön chili, finhackad

1 st Lime, saft

Salt

Gör så här: 

Blanda alla ingredienser till Pico de Gallo.

Lägg salladsmixen i en skål.

Addera Pico de Gallo efter smak, avokado, majs och Picadeli Golden cornballs i skålen med salladsmixen. Golden cornballs kan ersättas med falafel.

Toppa med salladschips, nachos eller något annat som är krispigt, exempelvis frön.

Addera massvis med koriander och jalapeños om du gör salladen hemma

Nästa bild
Red autumn-sallad

Red autumn-sallad

En fyllig och smakrik sallad i höstens alla färger!

Du behöver: 

2 dl Broccoli

2 dl Gurka

0,5 dl Rostade sojabönor

4 dl Svartkål

4 dl Blomkålsris

4 dl Picadeli rödbetsbite (eller falafel)

Färska rödbetsgroddar

Rödbetssallad

1-2 st Bakade eller kokta rödbetor, skurna i kuber

1/2 Riven morot

1/2 Rivet äpple

1 tsk Senap

1 tsk Citron, saft

Salt och peppar

 

Olivolja och balsamvinägerdressing

4 msk Olivolja

2 tsk Balsamvinäger

1 nypa salt

Gör så här:

Börja med den krispiga svartkålen och blanda den med blomkålsriset i en skål. Gör ditt eget blomkålsris genom att riva blomkålen och blanda med olivolja, citronjuice och salt.

Blanda alla ingredienser för rödbetssalladen.

Addera valfri mängd rödbetssallad, broccoli, gurka och rödbetsbites till svartkålen och blomkålsriset. Rödbetsbites kan bytas ut mot falafel.

Toppa salladen med krispigt rostade sojabönor och dressingen.

Om du kan hitta färska rödbetsgroddar kan du dekorera din sallad med dem.

 

Nästa bild
Med kärlek från Italien

Med kärlek från Italien

En klassiker som tar dig hela vägen in i det italienska köket. Njut av saftiga tomater och örtig basilika.

Du behöver:

1 påse Salladsmix

2 dl Kördsbärstomater

4 dl Picadeli tomat & basilika bites

24 Örtmarinerade oliver

1 dl Krutonger

Färsk basilika

Marinerade sojabönor: 

1/2 dl Edamamebönor

1/2 Rivet äpple

1/2 Fint riven vitlök

3 tsk Olivolja

1 tsk Vitvinsvinäger

Färska örter (basilika, dragon eller salvia)

Italiensk svart kornsallad 

4 dl Svart korn, kokt

0,5 dl Purjolök

0,5 dl Oliver, hackade

0,5 dl Soltorkade tomater, skivade

2 st Vitlök, fint riven

1,8 dl Olivolja

4 msk Vitvinsvinäger

Salt

Färska örter (basilika, dragon eller salvia)

Olivolja och balsamvinägerdressing

4 msk Olivolja

2 tsk balsamvinäger

1 nypa Salt

Gör så här:

Börja med att placera salladsmixen i en skål.

Blanda alla ingredienser för den italienska kornsalladen i en skål och de marinerade sojabönorna i en annan.

Addera den italienska kornsalladen, de marinerade sojabönorna, körsbärstomater och oliver till din salladsskål.

Toppa med tomat & basilika bites och krispiga krutonger. Du kan ersätta tomat & basilika bites med falafel.

Dekorera salladen med färsk basilika om du gör den hemma.

 

Nästa bild
Falafelsallad

Falafelsallad

Kryddig spiskummin passar perfekt till persilja och dill. Dill är en populär ört i mellanösterns kök och smakar mycket bra med både hummus och falafel. Ett vinnande koncept!

Du behöver: 

2 dl Körsbärstomater

4 dl Isbergssallad

2 dl skivad gurka

2 dl skivad rödlök

400 g Falafel

Färsk persilja, dill och granatäppelkärnor

Hummus:

1 pkt Kikärtor

3 msk Tahini

2 msk Rapsolja

1 klyfta Vitlök

1/2 citron, saft

1 tsk Spiskummin

Salt

Picklade morötter med dill

1 st

Morot, tunt strimlad

2 msk

Äppelcidervinäger

2 msk Socker

2 msk vatten

3 msk färsk dill

Gör så här:

Förbered hummusen. Blanda alla ingredienser utom kikärtorna i en matberedare och mixa slätt. Addera kikärtor och mixa till önskad textur. Tillsätt vatten om den känns stabbig.

För att göra de picklade morötterna så blandar du vinäger, socker och vatten i en kastrull och värmer upp tills det precis börjar koka. Ta bort kastrullen från plattan och vänd ner de strimlade morötterna och färsk dill. Låt svalna.

Lägg isbergssalladen i botten av din skål.

Fördela gurka, tomat och rödlök över salladen.

Lägg till hummus och falafel.

Toppa salladen med picklad morot med dill.

Om möjligt, lägg till färsk persilja, dill och granatäppelkärnor.

 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!