Nöje

Hur reser vi i sommar? 8 favoritresmål och reglerna som gäller där

Är du taggad på en utlandssemester i sommar? Du är inte ensam kan vi lova, men när vi läser på om vad som gäller känns det kanske lika bra att hålla ut lite till. Vi tittar närmre på vilka regler som gäller på åtta favoritresmål.

Foto: Instagram @andiamoconnoi_/@simonetta9744

Just nu gäller en reseavrådan för besöks- och turistresor till länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien till och med 31 maj 2021. Det senaste året har dock visat prov på att restriktioner hela tiden behöver förlängas.

Tänk efter noga och håll dig uppdaterad

Du behöver tänka efter noga innan du bokar din resa och bestämmer dig för att åka utomlands, hur sugen du än må vara. Det finns inga förbud mot att boka resa, men se till att hålla dig uppdaterad om restriktioner och rekommendationer, det är viktigt att vi alla hjälps åt. Är du väl på väg så behöver du läsa på noga, det kan behövas coronatest, vaccinationsintyg och b-planer ifall du skulle bli sjuk! Och glöm inte att folkhälsomyndigheten råder oss att vänta med sommarresor i år.

Att resa helt oproblematisk ser ut att vara en bit bort. Se till att ha koll på vilka av- och ombokningsregler som gäller och håll dig uppdaterad om lokala restriktioner. Du kan följa detta med appen UD resklar eller på webbsidan Sweden Abroad. Såhär ser det ut just nu på andra ställen!

Kom ihåg att regler och rekommendationer snabbt kan ändras. Läs alltid på noga om vad som gäller och håll dig uppdaterad!

Källa: UD, Aftonbladet, Sweden Abroad

Danmark

Danmark

För att resa till Danmark behöver du kunna visa upp ett negativt coronatest innan du går ombord på flygplanet. Du behöver också ta ett nytt test när du kommit in i landet. Oavsett resultat krävs det isolering i tio dagar.

Foto: Instagram @sebtelmer

Nästa bild
Tyskland

Tyskland

Alla som reser med flyg till landet behöver kunna uppvisa negativt test innan resan. Dessutom krävs tio dagars karantän då Tyskland klassar Sverige som “område med särskild hög smittspridning.” Det krävs också en obligatorisk anmälan hos hälsomyndigheterna.

Foto: Instagram @qiz.k

Nästa bild
Italien

Italien

De som reser in i Italien behöver fylla i en “självförsäkran” som intygar att man är uppdaterad om vilka restriktioner som gäller i den region man ska besöka. Man intygar också att man testats negativ för covid-19 eller suttit i karantän i 14 dagar om testet varit positivt. Man måste också anmäla sin vistelse till behörig lokal hälsovårdsmyndighet, sitta i karantän i fem dagar efter ankomst och sedan ta ytterligare ett test.

Foto: Instagram @andiamoconnoi_

Nästa bild
Portugal

Portugal

På grund av det nationella nödläge som råder av smittspridningen krävs det för inresa ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt. Reser man från länder med över 500 smittade per 100 000 invånare är karantän obligatorisk i 14 dagar efter ankomst.

Foto: Instagram @stas_mandryka

Nästa bild
Grekland

Grekland

I Grekland råder just nu lockdown fram till den 19 april. Landet är indelat i tre olika zoner där det gäller olika restriktioner. Alla resenärer måste uppvisa ett negativt PCR-test och det får vara max 72 timmar gammalt. Grekiska myndigheter har också uppgett att de kan testa alla som vill resa in i landet. Självisolering i 7 dagar vid slutdestinationen gäller.

Foto: Instagram @visitgreecegr

Nästa bild
Frankrike

Frankrike

I Frankrike råder just nu utegångsförbud mellan 19-06 i hela landet, du får röra dig max 10 kilometer från din bostad. Det är obligatoriskt att bära munskydd på landets flygplatser och din temperatur mäts innan du kliver ombord. Ligger tempen över 38 grader kan du bli nekad att resa. I Frankrike gäller också negativt test som är max 72 timmar gammalt och en hälsodeklaration. Sju dagars självisolering efter ankomst gäller.

Foto: Instagram @stephanecleret

Nästa bild
Kroatien

Kroatien

Alla inresande från EU/EES-länder måste uppvisa negativt PCR-test, antigentest eller bevis på att man fått två doser vaccin minst 14 dagar före inresa, eller bevis på genomgången infektion. Saknar inresande något av det ovanstående är det möjligt att testa sig direkt efter inresa, med obligatorisk självisolering fram till negativt resultat kan uppvisas.

Foto: Instagram @nrimagery

Nästa bild
Spanien

Spanien

Smittspridningen i landet är fortfarande mycket hög. Gränserna är dock öppna för Schengen-länder och du behöver inte sitta i karantän, men det krävs ett negativt PCR-test. Landets regioner har dock möjlighet att införa lokala restriktioner, så du bör hålla dig uppdaterad.

Foto: Instagram @pilar.roig.2

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!