Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Icona Pop om feminism och psykisk ohälsa: ”Våga vara jobbig!”

Metro Mode har träffat Icona Pop – dj-duon, feministerna och kvinnorna som vågar ta plats. Senast är de aktuella med en glitter och girl power-kollektion för Gina Tricot, men pratar också om psykisk ohälsa, Metoo och om att det inte alltid är så perfekt under ytan.

Aino Jawo till vänster, Caroline Hjelt till höger. Foto: Yoye Lapogian

Efter drygt tre månader av hårt slit och många svåra val är kollektionen klar – och Icona Pop kunde inte vara mer nöjda. ”Hur stor ska axelvadden vara? Är volangen i rätt plast?” är bara några av frågorna som har ställts under processen. För första gången gör popduon en helt egen klädeskollektion där modevarumärket Gina Tricot är samarbetspartner. Plaggen, som bantades ner från 100 till 30, är alla designade av Aino och Caroline – och resultatet blev precis som de hade tänkt sig. I kollektionen hittar man partykläder och mer klassiska plagg med en ny tvist. Kläderna är också unika på sitt sätt, alla plagg är nämligen döpta efter Icona Pops familj eller vänner.

– Det finns så mycket i varje plagg som man har lagt ner mycket energi på, så det är så kul att se att det blev precis som vi ville ha det! berättar de.

Kollektionen har de skapat utifrån vad de själva har saknat i garderoben. Klänningen med plastvolang är en av Carolines favoriter och Aino älskar silversetet – men listan fortsätter längre än så.

– Det är så svårt att bestämma sig när man själv har gjort allt! säger de och skrattar.

Foto: Yoye Lapogian

“Det är viktigt att inte ta någon skit”

Det har snart gått ett år sedan tidningarna började rapportera om Metoo och Aino berättar att det har hänt massa saker som de nu i efterhand har börjat reflektera över.

– Vi har blivit trampade på jävligt mycket genom tiderna, berättar hon.

När de har varit på turné och varit ute och rest har det förekommit en hel del sexuella trakasserier, både i ord och handlingar.

– Det är mycket griserier! Jag tror inte man har fattat det just då och tänkt att det är så här det är, berättar Aino.

I dag har pop-duon blivit ett ”power couple” och ifrågasätter när något händer – något som tidigare inte alltid har varit så självklart.

– Nu vågar man säga så här ”Ursäkta, vad menar du med det?” eller ”När du säger så, så blir jag ledsen” eller ”Vad fan håller du på med?” beroende på vilken situation det är, säger Caroline.

Efter att Metoo tog fart tror de att många har blivit mer försiktiga och blivit tvungna att tänka över sitt beteende. Trots att vi har en lång bit kvar menar Icona Pop att vi har kommit en bra bit på vägen, speciellt om man ser tillbaka på musikbranschen för tio år sedan.

– Jag tror att det är jätteviktigt att våga stå på sig, våga vara jobbig, ifrågasätta och inte ta något skit. Det är just det som gör att det blir en förändring, säger Caroline och Aino instämmer.

För Icona Pop har feminismen varit en självklarhet sedan barnsben och de har tagit för givet att alla är feminister.

– Folk förstår inte alltid vad feminism handlar om. Ofta när man pratar med någon som inte är feminist pratar de om något helt annat, menar Aino.

I USA berättar de att många kan tycka att det är jobbigt att använda ordet feminist och att de mer eller mindre tror att det handlar om ”hår under armarna”. Aino menar att de som faktiskt kan sprida ordet om feminism ska göra det – och Caroline håller med. Hon tar även upp hur konstigt det är att olika saker kan ses som en svaghet hos tjejer och menar till exempel att det är en styrka att inse när man ska be om hjälp, inte en svaghet.

– Eller att gråta, det är väl ingen svaghet? Det är väl bara ett tecken på att man har kontakt med sina känslor. Det har ingenting med svaghet att göra, säger Caroline.

Om att nå botten – och hitta tillbaka

För några år sedan var Icona Pop på en helt annan plats i livet – något som kanske inte har syns utåt sätt. Trots deras strålande karriär har mycket jobb, festande, resande och för lite sömn också påverkat deras psykiska välmående.

– Vi har halvt gått in i väggen, känt nedstämdhet, press, stress, ångest. Till slut sa det stopp, säger Aino.

För att må bättre pratar Aino och Caroline med varandra och är öppna med hur de mår. De tror att många är rädda för att våga analysera och gå till psykolog, något som de själva har gjort och fortfarande gör i dag. Men det har inte alltid varit så enkelt. Aino berättar att hon sökte hjälp flera gånger, men var inte ”tillräckligt sjuk”.

– Alltså jag håller på att gå in i väggen. Jag behöver prata, jag behöver hjälp – så har man bara fått handen. Det är hemskt när man är så nere, berättar hon.

Under en extra stressig period nådde Aino botten.

– Carro fick bara ta mig i handen och så gick vi till psykakuten och sa, hon måste ha hjälp nu!

Med blickar och viskningar som “Det där är väl Icona Pop?” skämdes Aino när hon väl satt i väntrummet. Men när en tjej lämnade ifrån sig en teckning blev den annars så jobbiga situationen lite lättare.

– Då hade hon ritat av mig som en liten figur och skrivit “Alla behöver vi en kram ibland”. Det var så fint, säger de båda samtidigt som de blir tagna av stunden.

I dag lyssnar de på kroppens signaler och har äntligen hittat den rätta balansen. Känslan av att göra musik som berör människor är drivkraften till att alltid fortsätta växa och utvecklas.

– Det bara pirrar just nu, vi är så himla peppade på nästa platta!

Pop-duon bildades 2009 efter att ha träffats på en fest. År 2013 slog de igenom med en av deras största hits “I Love It” och därefter har livet bestått av resor och spelningar världen över. Just nu har de köpt hus i Los Angeles där Aino och Caroline flyttar in med sina pojkvänner samtidigt som de jobbar på kommande album.

Aino Jawo
Ålder: 32
Uppväxt: Stockholm

Caroline Hjelt
Ålder: 30
Uppväxt: Stockholm

Aktuella med: Kollektion i samarbete med Gina Tricot.
(25 oktober hittar du plaggen i butik och online)

Foto: Yoye Lapogian

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!