Ida Wargs 7 favoritrecept på varma veganska luncher/middagar
Nu när det är vinter ute är det härligt med varma maträtter. Därför har Ida Warg samlat sina favoritrecept på varma veganska maträtter nedan. Alla är supergod och så lätta att göra. En storfavorit på redaktionen är den veganska linsgryta. Den går hem hos både barn och hos (köttälskande) män.
Foto: Ida Warg/Metro Mode
Du hittar alla recept nedan.
Vegansk linsgryta
Ingredienser: 2 personer
• 1 paket krossade tomater
• 1 dl röda linser (torra)
• 5-6 dl vatten
• 1/2 hackad gul lök
• 1 sötpotatis
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 1/2 pressad citron
• havssalt, peppar, färsk basilika
Gör så här: Hacka och fräs löken i en kastrull i smör eller olja i någon min. Tillsätt allt annat och koka i ca. 20 min under omrörning. Jag brukar servera med bovetekex.
Stekt sallad med bovetepasta
Ingredienser:
Önskad mängd bovetepasta (eller valfripasta)
Isbergssallad
Pak Choi
Morot
Tomater
Groddar
Färsk basilika
Tamaris eller Soja
Sesamolja
Krossade tomater
Gör så här: Koka pastan efter anvisning. Hacka upp önskad mängd av alla grönsakerna. Kan lova att man behöver mer än man tror då de krymper vid tillagning. Stek alla grönsaker på svag värme i tamaris och sesamolja och krydda med salt och peppar tills de är lagom mjuka. Häll på ca 1/2-1dl krossade tomater och värm någon min. Servera med pastan i botten.
Vegansk pizza
Ingredienser:
Valfria små wrapsbröd (denna gången hade vi vanligt eko ej glutenfritt)
Passerade tomater
Tomater
Majs
Ananas
Paprika
Ruccola
Vegansk riven ost
Färsk basilika, oregano, peppar, salt
Gör så här: Bre på tomatpure, och lägg på alla ingredienser utom ruccola och in i ugnen i 8-10 min på 200 grader. Servera med Tahinisås och Guacamole (recept nedan).
Tahinisås: Blanda 1-2 msk tahini och 1/2 pressad citron.
Guacamole: Mosa 1 avokado tillsammans med 1 färsk pressad vitlök, salt, lite olja, peppar, chiliflakes.
Pumpa- & potatissoppa
Ingredienser:
6 potatisar
1/2 butternutpumpa
ca 8 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 tärnad gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 pressad citron
1 msk olivolja
Salt, peppar, färsk basilika
Gör så här: Skala och skär upp potatis, pumpa och lök och bryn i lite olivolja i en kastrull. Häll sedan på vatten och lägg ner resten. Låt koka på låg värme med lock på i ca 12 min. Mixa sedan allt i en mixer eller med en stavmixer till en slät soppa. Toppa med färska groddar och tofu.
Servera med bovetekex med avokado och örtsalt till.
Vegansk pasta med sötpotatis
Ingredienser:
Rårispasta
1 liten sötpotatis
1/2 paket krossade tomater
Färsk basilika
Selleri
tamaris, peppar, lite pressad citron
Bjäst
Gör så här: Skär sötpotatisen i bitar och ångkoka i 10 min (Har man ingen ångkokare så koka tillsammans med pastan). Koka pastan enligt rekommendation och lägg ner skivad selleri när det är ca 4 min kvar och koka tillsammans med pastan. Häll av vattnet och häll ner krossade tomater, basilika, tamaris, sötpotatis, kryddor och citron. Värm någon minut och servera sedan med Bjäst på toppen.
Veganska wraps
Ingredienser:
2 Glutenfria wraps
1 msk tahini
1/2 pressad citron
Körsbärstomater
Spenat
Groddar
Basilika
Tamaris
Gör så här: Blanda ihop pressad citron och tahini till en sås. Bre ut den på wrapsen. Stek sedan tomat, groddar, spanat och basilika i tamaris (soja går också bra) och fyll wrapsen.
Potatisröra i salldaswraps
Ingredienser: 1 port
600g ekologisk potatis
1/2 dl fryst ekologisk majs
ca 200 g krossade tomater
1/2 pressad citron
färsk basilika, örtsalt, peppar
Gör så här: Ångkoka potatisen och majsen. Har man ingen ångkokare går det bra att koka. Blanda ihop krossade tomater, pressad citron, basilika, örtsalt och peppar. Rör sedan ner potatis och majs. Servera på ekologisk romansallad och ät som wraps/båtar.