Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

17 otroliga böcker att läsa (eller läsa om!) i sommar

Vad är mer sommar än en filt i en park eller på stranden, ledig tid och en riktigt bra läsupplevelse? Det är något vi unnar alla den här sommaren! Om du inte riktigt vet vilka verk du borde läsa just den här sommaren så har vi lämpligt nog samlat 17 riktigt spännande, givande och lärorika sådana.

Foto: @amaka.hamelijnck

Att det är kvinnornas tur i rampljuset blir tydligt när vi inser att de allra flesta böckerna vi vill läsa under 2020 är skrivna av kvinnor. Vi har redan listat 14 snackisar av kvinnliga författare, men man kan väl aldrig få nog av riktigt bra böcker? Därför listar vi 17 böcker vi vill läsa under lata sommardagar. Hur många har du redan läst?

Samlade Verk - Lydia Sandgren KÖP

Samlade Verk - Lydia Sandgren

En superhyllad debutbok hör inte till vanligheterna, men just den här boken har verkligen placerat sig högst upp på vår läslista i sommar. Klicka hem, läs och njut – det kommer i alla fall vi göra.

Pris: 189 kr.

KÖP

Nästa bild
Små stora saker - Jodi Picault (pocket) KÖP

Små stora saker - Jodi Picault (pocket)

50 % av redaktionen har redan läst den här boken – och ÄLSKAR den – så den andra hälften lägger genast den i varukorgen och klickar hem den.

I boken får vi följa barnmorskan Ruth Jefferson som blir nekad att ta hand om ett barn eftersom hon är afroamerikan. Plötsligt slutar lille Davis andas och Ruth tvekar, men försöker sedan rädda barnet. Då är det redan för sent. Det här är en bok som inte tvekar inför de svåra frågorna – den utforskar rasism, privilegier, fördomar och rättvisa och kommer att ge även dig en rejäl tankeställare.

Pris: 59 kr.

KÖP

Nästa bild
Hålla andan - Flora Wiström KÖP

Hålla andan - Flora Wiström

Vem älskar inte Flora Wiströms mysiga och inspirerande blogg? Om du liksom oss gör det så är det ett måste att spana in hennes andra bok, som trots att den är kategoriserad som en ungdomsbok kommer att ge oss många insikter och tankar kring teman som kroppar, sexuellt maktutövande och prestationskrav. Det är vi åtminstone övertygade om!

Pris: 92 kr. 

KÖP

Nästa bild
Löparna - Olga Tokarczuk KÖP

Löparna - Olga Tokarczuk

Någon gång i livet vill man ju faktiskt ha läst en nobelpristagare, och varför inte passa på när det är en kvinna? Tokarczuks svenska förlag beskriver boken så här: ”’Löparna’ är en roman om att befinna sig i ständig rörelse. Men också om att till varje pris bjuda motstånd – att bromsa och bevara”. Det låter både svårt och djupt, något vi förväntar oss av en nobelprisvinnare – men också väldigt intressant!

Pris: 209 kr. 

KÖP

Nästa bild
 Mitt år: det som gått och det som kommer KÖP

Mitt år: det som gått och det som kommer

Visst gillar man allt som får oss att stanna upp, tänka och reflektera i denna ständigt rörliga värld? Precis det gör den här boken, som är fylld av övningar och uppgifter för att få dig att både sammanfatta året som gått och sätta dina drömmar och mål på pränt. En väl värd investering i vårt välmående!

Pris: 85 kr.

KÖP

Nästa bild
Skrivboken - Kristina Ohlsson KÖP

Skrivboken - Kristina Ohlsson

När du också en hemlig romandröm i ditt inre? Har du också läst den hyllade boken Att skriva: en hantverkares memoarer av Stephen King och tyckte att den var sådär? Kanske lyckas den svenska författaren Kristina Ohlsson bättre med sin bok om skrivande. Vi är i alla fall beredda att ge den ett försök!

Pris: 178 kr.

KÖP

Nästa bild
Bränn alla mina brev - Alex Schulman (pocket) KÖP

Bränn alla mina brev - Alex Schulman (pocket)

Den omtalade boken om den påstådda affären mellan Alex Schulmans mormor Karin och litteraturikonen Olof Lagercrantz är baserad på brev mellan de båda. Här har du drama som är bättre än alla Paradise Hotel-avsnitt tillsammans; visste du till exempel att Karins make Sven Stolpe skrev en bok med just titeln Olof Lagercrantz där han tar upp alla hans dåliga sidor? Du hör ju! Bränn alla mina brev är ett måste att läsa – det tänker i alla fall vi göra!

Pris: 39 kr.

KÖP

Nästa bild
Ålevangeliet: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk - Patrik Svensson KÖP

Ålevangeliet: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk - Patrik Svensson

Att en av förra årets mest omtalade böcker handlade om den hala fisken hade kanske ingen kunnat förutspå. Den tilldelades Augustpriset för årets fackbok och lär oss såklart om ålen, men tar också upp hur ålen förde författaren och hans far närmare. Exakt hur det går till återstår att se i boken!

Pris: 229 kr.

KÖP

Nästa bild
Rich Boy - Caroline Ringskog Ferrada-Noli KÖP

Rich Boy - Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Tre generationers kvinnoliv vävs samman till ett i den här tjocka romanen, som säger det som behövs mellan raderna.

Pris: 39 kronor.

KÖP

Nästa bild
Mina första år KÖP

Mina första år

“Eftersom mina 80-talistvänner ynglar av sig i en takt som skulle få laestadianer att rodna är jag ständigt på jakt efter doppresenter” skrev Gustav Broström på sitt Instagramkonto @gustavsloppis, och vi är i precis samma situation. Kalla oss gammeldags, men i en tid av iPads och plastleksaker vill vi gärna ge bort något mer bestående till våra yngsta kompisar. Den här boken är både superfin och kul för kidsen att titta tillbaka på när de blir äldre!

Pris: 159 kr. 

KÖP

Nästa bild
Jag for ner till bror - Karin Smirnoff KÖP

Jag for ner till bror - Karin Smirnoff

Först for Karin Smirnoff ner till bror, sen upp med mor – men ta den här hyllade och nästan kultförklarade bokserien från början.

Pris: 39 kr.

KÖP

Nästa bild
Vi for upp med mor - Karin Smirnoff (pocket) KÖP

Vi for upp med mor - Karin Smirnoff (pocket)

… och varför inte fortsätta med andra delen när du ändå håller på …

Pris: 55 kr. 

KÖP

Nästa bild
Sen for jag hem - Karin Smirnoff (pocket) KÖP

Sen for jag hem - Karin Smirnoff (pocket)

… innan du avslutar med den sista boken i serien.

Pris: 189 kr.

KÖP

Nästa bild
Slumpens barn - Amat Levin KÖP

Slumpens barn - Amat Levin

Något vi alla tar med oss från 2020 är vetskapen om att det är vårt ansvar att utbilda oss – något du till exempel kan göra med Amat Levins populära bok, som reder ut hur den nära relationen mellan Sverige och Gambia uppstod och ser ut idag.

Pris: 201 kr.

KÖP

Nästa bild
Frida Kahlo - Hayden Herrera KÖP

Frida Kahlo - Hayden Herrera

Man blir sällan profet i sin egen hemstad, och man blir sällan ikonförklarad under sin egen livstid. När Frida Kahlo levde var hon främst känd som fru till den manlige konstnären Diego Rivera – tänk om hon skulle veta att hon idag skulle beskrivas som “en av de viktigaste konstnärerna under 1900-talet” av Tate Modern.

“Hayden Herrera lyckas på ett imponerande sätt skära sig igenom myterna och ge oss en bild av denna sagolika kvinna” skriver The Independent om hennes biografi av Kahlo – med andra ord ett perfekt tillfälle att lära sig mer om kvinnan som alla vet hur hon ser ut men vars gärningar färre har koll på.

Pris: 228 kr.

KÖP

Nästa bild
Den sista flickan: berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten - Nadia Murad KÖP

Den sista flickan: berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten - Nadia Murad

Tack vare sin kamp mot sexuellt våld mot kvinnor belönades Nadia Murad, tillsammans med läkaren Dennis Mukwege på Panzisjukhuset i Kongo, med Nobels Fredspris 2018.

2014 kidnappades Nadia Murad och såldes som sexslav till IS medan stora delar av hennes familj mördades. Med andra ord är det ingen trevlig och mysig – men ack så viktig! – läsning.

Pris: 59 kr.

KÖP

Nästa bild
Kärlekens Antarktis - Sara Stridsberg KÖP

Kärlekens Antarktis - Sara Stridsberg

En del (som Göteborgsposten) tycker att den här boken är förenklad och att den med sin styckmördade huvudperson går i samma populärkulturella fälla, den där man frossar i kvinnomord, som författaren själv har kritiserat. Andra (som Dagens Nyheter) menar tvärtom att den är “nästan outhärdligt precis och välbalanserad” och att den med sin heroinberoende huvudperson låter några av de mest utsatta i vårt samhälle berätta sin historia.

Pris: 59 kr.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!