Nöje

Ikoniske modejournalisten André Leon Talley har gått bort

Modejournalisten och Vogue-redaktören André Leon Talley har gått bort vid 73 års ålder. “Ingen var större och mer själfull”, skriver Diane Von Furstenberg.

Foto: Instagram @andreltalley

André Leon Talley var en pionjär i modevärlden som ägnade sin långa karriär åt att kämpa för mångfald både på och utanför catwalken. Talley jobbade för amerikanska Vogue under 30 år, först som skribent och till sist som redaktör.

Under sin karriär skrev han även två böcker, medverkade som domare i flera säsonger av America’s Next Top Model, gjorde ett inhopp i Sex and the City, och var moderådgivare för familjen Obama. Han var dessutom nära vän till Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Paloma Picasso, Diane von Furstenberg, Bethann Hardison och Manolo Blahnik.

“Ingen var större och mer själfull”

En av de första att uttrycka sin sorg över Talleys bortgång var designern och vännen Diane Von Furstenberg: “Hejdå kära André … ingen betraktade världen på ett mer glamouröst sett än du. Ingen var större och mer själfull än du”, skrev hon.

En annan som hyllat Talley är Jeremy O’Harris, skaparen av den hyllade pjäsen Slave Play:

“För en liten svart homosexuell pojke som sträckte sig efter stjärnorna från södern var det få personer jag kunde se upp till där uppe bland stjärnorna som såg ut som jag, bara lite mer glamourösa, förutom du André. För en generation av pojkar var André Leon Talley en ledstjärna av elegans och ambition”, skriver han.

Gav karriären sitt allt

Tally själv kallade sin sexualitet “obestämd”. I en intervju berättade han att han aldrig varit i ett förhållande:

“Jag gav min karriär allt”, sa han i en intervju i New York Times 2018. “Diane Furstenberg sa en gång, ‘Han var rädd för att bli kär’, och jag antar att jag var det. Jag antar att jag var rädd, jag antar att jag tryckte undan det. Jag växte upp i ett väldigt strängt hem. Men att vara i den här världen, att röra mig med alla dessa otroliga människor… det räckte för mig att ha Karls vänskap eller Yves Saint Laurents vänskap eller Azzedine Alaïas vänskap.”

Källa:

The Guardian, Vogue

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!