Nöje

Jane Birkin är död – skådespelaren och sångerskan blev 76 år gammal

Den ikoniska skådespelaren, artisten och modeikonen Jane Birkin har lämnat oss. Hon blev 76 år gammal. Birkin, som var känd för sin unika skönhet, talang och stil, lämnar efter sig ett oöverträffat arv inom underhållningsindustrin.

Foto: Alamy

Född den 14 december 1946 i London, Storbritannien, inledde Jane Birkin sin karriär som skådespelare på 1960-talet och gjorde snabbt ett namn för sig inom den franska filmindustrin. Hon blev internationellt känd genom sin roll i filmen “Blowup” (1966) och arbetade sedan med framstående regissörer som Michelangelo Antonioni, Agnès Varda och Jacques Rivette. Birkin visade sin förmåga att gestalta komplexa karaktärer med en subtil och gripande närvaro på bioduken.

Begåvad sångerska och låtskrivare

Utöver sin framgång inom filmen var Jane Birkin också en begåvad sångerska och låtskrivare. Hon samarbetade med den legendariska franska kompositören Serge Gainsbourg på flera album, och deras mest kända verk tillsammans är utan tvekan låten “Je t’aime… moi non plus” (1969), som blev en internationell succé. En sång med tung andning, dåsiga orgelackord och pulserande bas – Je t’aimes orgasmiska struktur och känsla fick fördömdes av Vatikanen och förbjöds från brittiska etern av BBC.

Birkins mjuka röst och förmåga att förmedla känslor genom musiken gjorde henne till en älskad artist över hela världen.

Foto: Alamy

Hermés Birkin bag

Men det var inte bara Birkins talang inom film och musik som gjorde henne till en ikon, det var också hennes unika stil och modekänsla. Hon var känd för sin avslappnade och bohemiska klädstil, som inkluderade vida kjolar, lös passform och enkla men sofistikerade plagg. Hennes signaturaccessoar, en väska som senare skulle bli känd som “Birkin Bag,” skapades efter en flygresa där hon satt bredvid Hermès chef Jean-Louis Dumas. Väskan blev en ikon inom modevärlden och en symbol för tidlös elegans.

I en intervju med CNN:s Chief International Anchor Christiane Amanpour i februari 2020 berättade Birkin om hur ett slumpmässigt möte på ett Air France-flyg till London där hon satt bredvid Jean-Louis Dumas, den dåvarande ordföranden för Hermes, inspirerade den mycket eftertraktade väskan som bär hennes namn.

När föremål ramlade ut ur hennes överdimensionerade Kelly-väska – en tidigare design från det franska lyxhuset som älskades av bl.a. av Grace Kelly – berättade Birkin för Amanpour att hon föreslog en ny design för Dumas.

“Jag sa, varför gör du inte en väska som är ungefär fyra gånger så stor (storleken på) Kelly som du bara kunde lämna öppen”, mindes hon innan hon ritade en skiss på spypåsen i flygplanets ryggstöd.

Dumas höll sitt ord och Birkin-väskan introducerades 1984. En av världens mest erkända och eftertraktade väskor till denna dag, sällsynta varianter kostar hundratusentals dollar på auktion och, enligt brittiska Vogue, nästan 40 år efter deras lansering, efterfrågan på stilen “överträffar fortfarande utbudet” i butiker.

Foto: Shutterstock

Jane Birkin var också en passionerad förespråkare för mänskliga rättigheter och var engagerad i flera välgörenhetsorganisationer. Hon använde sin röst och inflytande för att främja kvinnors rättigheter och stödja välgörenhetsprojekt runt om i världen.

Vi hedrar och minns Jane Birkin för hennes otroliga bidrag till konst, musik och mode. Hennes arv kommer att förbli levande och hennes kreativa ande kommer att fortsätta inspirera kommande generationer världen över. Vila i frid, Jane Birkin.

Foto: Alamy

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!