Nöje

Jordan Peel skapar historia på Oscarsgalan – första svarta som vinner pris för “Best Original Screenplay”

Snackisarna kring Oscars-galan forsätter och filmskaparen Jordon Peele har skapat historia. Genom att kamma hem vinsten för “bästa manus” är han den första svarta som belönas med det amerikanska filmpriset.

90th Annual Academy Awards, Press Room, Los Angeles, USA - 04 Mar 2018Foto: REX 

Det var under Oscars-galan som Nicole Kidman ropade ut Jordan Peeles namn och publiken började jubla. Peele fick nämligen ta emot priset för bästa ursprungliga manuskriptet för skräckfilmen Get Out. Genom Oscars-historien har det bara varit fyra svarta manusförfattare som har blivit nominerade i kategorin “Best Original Screenplay”. Dessa har, utöver Peele, varit Suzanne de Passe (“Lady Sings the Blues,” 1972), Spike Lee (“Do the Right Thing,” 1989) och John Singleton (“Boyz n the Hood,” 1991).

Men i år går Peele till historien och blir den första svarta manusförfattaren som vinner priset för “Best Original Screenplay”. I hans tal under Oscars-galan tackar han alla som lät honom göra filmen och hjälpte honom på vägen. “Det här betyder så mycket för mig. Jag slutade skriva den här filmen nästan 20 gånger för jag inte trodde det var möjligt”, säger han.

– Den största som “Get Out” lärde mig om styrkan i en berättelse är att några av de få sätten vi kan främja empati är att se världen genom någon annans ögon, och det är det bra historier gör, säger Peele om filmens framgång i en tidigare intervju med CNN.

Källa: CNN & DailyMail

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!