instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Kan det vara brottsligt att dela bilder på sitt barn?

Av: Metro Mode

Långt ifrån alla föräldrar är medvetna om att de riskerar att begå brott när de lägger ut information som kan vara integritetskränkande för det egna barnet i sociala medier. Det visar en ny rapport framtagen av Statens medieråd och institutet för Juridik och Internet.

Foto: Shutterstock

Sedan 2018 finns olaga integritetsintrång inskrivet i brottsbalken, och 2020 blev barnkonventionen svensk lag. Enligt barnkonventionen har barn rätt till ett privatliv och till egna åsikter. Barn har samtidigt rätt till föräldrars omvårdnad. Det mesta som föräldrar publicerar om sina barn strider inte mot lagen, men kunskapen om och respekten för barnets rättigheter brister hos många vårdnadshavare.

Att sprida information och ge vägledning om sharenting (en kombination av “sharing” och “parenting”) är ett sätt att verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, och också verka för att skydda barn mot skadlig mediepåverkan. Författaren till rapporten är juristen Adina Schildt Gillion, på uppdrag av statens medieråd.

Exempel på frågor som behandlas i rapporten är vad lagen säger om att vårdnadshavare:

“Sharenting är ett högaktuellt ämne. Nu växer den generation upp vars barndom dokumenteras steg för steg. Har vi i Sverige idag ett tillräckligt skydd för dessa barns personliga integritet? Sharenting är inte bara viktigt att diskutera då det aktualiserar fundamentala frågor såsom rätten till yttrandefrihet, skyddet för den personliga integriteten och rätten till privatliv, utan även för att det handlar om den särskilt utsatta gruppen barn”, säger Adina Schildt Gillion.

Webbinariet “Kan det vara brottsligt att dela bilder på sitt barn? Juridiken bakom sharenting” sänds den 21 april klockan 15:30-16:30.

Länk till webbinariet.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår