Nöje

Lika lön oavsett kön – här är landet där det är olagligt att kvinnor tjänar mindre än män

Island har infört en lag som innebär att företag måste betala lika lön för lika arbete – oavsett kön. Island har rankats som det bästa landet i världen när det kommer till jämställdhet mellan könen nio år i rad. 

Foto: Getty images / Pexels

På Island är det idag olagligt för företag att betala ut högre lön till män än till kvinnor. Lagen har funnits sedan den 1 januari 2018 och sedan dess har företag med mer än 25 anställda varit skyldiga att redovisa ett statligt certifikat som visar på likabehandling mellan könen. Om ett företag inte följer lagen kan de bli straffade med böter.

Det var den på Internationella kvinnodagen 8 mars 2017 som det meddelades att lagen skulle träda i kraft. Detta som en del i att försöka eliminera könsskillnaden på företagen före 2022.

“Kvinnor har pratat om detta i årtionden och jag känner verkligen att vi har lyckats öka medvetenheten. Vi har lyckats nå ut till så pass många att människor nu inser att vi var tvungna att göra något åt situationen”, säger Dagny Osk Aradottir Pind, styrelsemedlem i Islands kvinnorättsorganisation.

Bra där, Island!

Källa: Business Insider

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!