Nöje

Männen som säger ifrån efter dokumentären om Josefin Nilsson – uppmanar andra att göra detsamma

Efter dokumentären “Älska mig för den jag är” om artisten och skådespelerskan Josefin Nilssons har reaktioner från kända och okända kvinnor uppmärksammats i sociala medier. Nu har flera kända män tagit ställning i kampen mot mäns våld mot kvinnor.

josefin-nilsson-dokumentarFoto: TT

Den senaste veckan har präglats av reaktionerna som kommit av dokumentären “Älska mig för den jag är” som handlar om artisten och skådespelerskan Josefin Nilsson. Därefter startades hashtaggen #brinnförjosefin, där det samlats många starka reaktioner från olika personer runt om i Sverige. En av dem som uppmärksammat dokumentären under hashtaggen är skådespelerskan Mia Skäringer.

“Det räcker nu. Det är så tydligt. Tålamodet är slut för längesedan. Reserven tömd. Det finns ingen förståelse, inga förklaringar. Inga ursäkter. Så låt de gamla strukturerna bli fossiler i Dramatens trappa”, skriver hon under en Instagrambild där hon uppmärksammar dokumentären.

Andra kända kvinnor som har uppmärksammat dokumentären och hashtaggen #brinnförjosefin är bland andra författaren Camilla Läckberg och journalisten Cissi Wallin, vilka precis som Mia Skäringer undrar var alla män är.

Nu har flera män gjort sina röster hörda och tagit ställning, där en av dem är skådespelaren Alexander Karim. I en artikel i Nyheter24 tar han avstånd från de filmer, tv-serier, pjäser och projekt som “gubbslem” och “skitstövlar” medverkar i.

“Ja, jag kommer att förlora pengar på det här. Det vet jag. Min karriär kanske går åt helvete men nu får fanimej vara nog”, skriver Alexander Karim och fortsätter:

“Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är.”

Efter Alexander Karims ord postade skådespelaren Morgan Alling ett Instagraminlägg där även han tar ställning och uppmanar fler män att göra detsamma, bland annat med hashtaggen #krokaarm.

“@miaskaringerlazar har frågat, med all rätt, var är alla män? Vi är precis bredvid er. Vi vågar kliva fram ur röken från er ilska. Nu tar vi snacket i omklädningsrum, vi anställer inte de som är respektlösa mot våra kvinnliga medmänniskor. Det blir inget bra jobb när asen skapar dålig stämning.”

Artisten Peter Jöback hakade på #krokaarm och publicerade även han ett Instagraminlägg där han uppmärksammar sina manliga följare att ta ställning.

“Tack @morganalling och @alexanderkarim jag är med er. #tröttpåtystnaden #krokaarm#jagtackarnej #brinnförjosefin”, skriver Peter Jöback på sin Instagram.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

All heder åt dig @alexanderkarim. Blir stolt! Och välkomna till klubben. Jag lovade mig själv att undvika dom som gör mig rädd. Jag älskar teatern, publiken och mina kollegor och vill kunna fortsätta älska den utan att bli bitter och rädd. Jag har sett avigsidorna av livet och känner att det är för fantastiskt att leva för att ha ont i magen på jobbet. Under mina 30 år i branschen har jag jobbat med tre (3) av “dom där vi vet”. 13 år var jag på älskade Dramaten och där jobbade jag 2001 med en av dom. Annars bara med fantastiska skådespelare och regissörer. Det går utmärkt att välja bort. Jag, och jag tror även att Alexander Karim, uppmanar fler att göra aktiva val. Skådespelare, kvinnliga som manliga, producenter och teaterdirektörer ser längre än: “Dom säljer ju biljetter”. För det gör dom inte längre. Föreställningarna lägga ner och bojkottas. Varför är det vi som älskar vårt jobb som ska sluta?

Ett inlägg delat av Morgan Alling (@morganalling)

Källa: @morganalling

Källa: @morganalling

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Jag kliver av scenen i Mora och blir helt chockad. Scrolla igenom alla fantastiska män som vill #krokaarm med mig och våra medsystrar. Både idoler, kända och okända, gamla och unga. Blir Fan berörd! Djävlar. Vi är många. Det är dags nu. Jag är trött på att förfasas, se dokumentärer och höra historier om kvinnor som far illa. @miaskaringerlazar har frågat, med all rätt, var är alla män? Vi är precis bredvid er. Vi vågar kliva fram ur röker från er ilska. Nu tar vi snacket i omklädningsrum, vi anställer inte de som är respektlösa mot våra kvinnliga medmänniskor. Det blir inget bra jobb när asen skapar dålig stämning. Har inte tid på mansbäbisar som inte är intresserad av jobbet utan sig själva. vi kommer inte slösa bort vårt tid på krismöte med män med taskig kvinnosyn. Dyrt och meningslöst. Min uppmaning till mina medsystrar är att inte stänga inne med smärtan. Håller ni käft så kan vi inte göra vårt medmänskliga plikt. Så våga berätta. Vi finns här. En armkroksarmé.

Ett inlägg delat av Morgan Alling (@morganalling)

Källa: @morganalling

Källa: @peterjoback

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!