Marängtårta i långpanna med lemon curd och sommarens alla bär
Den här kalasgoda tårtan med krispig maräng och fräscha bär är den perfekta desserten till sommarfesten! Receptet hittar du här.
Om du behöver en dessert som räcker till många kan vi varmt rekommendera denna goda tårta som är rena drömmen med sin söta marängbotten och friska lemon curd-fyllning. Toppa med en generös dos sommarbär!
Tips! Vill du göra en mindre tårta – dela en marängbotten i två och spara den andra i ugnen eller i torrt skafferi. (Håller sig fräsch i flera veckor) Använd samma mängd fyllning för en fluffigare tårta!
Marängtårta i långpanna fylld med lemon curd och sommarens alla bär
Du behöver:
Marängbotten:
- 8 äggvitor
- 4 dl strösocker
- 2 tsk färskpressad citronsaft
Fyllning:
- 2 liter färska jordgubbar
- 5-6 dl laktosfri vispgrädde
- 200 g philadelphiaost
- 1,5 dl florsocker
- 1 msk vaniljsocker
- Blandade bär efter egen smak till dekoration
Lemon curd:
- 2 äggulor
- 1 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 citroner (1 dl citronjuice)
- 100 g smör
Gör så här:
Lemon curd:
- Rör ihop ägg, äggulor och socker med en handvisp.
- Tvätta citronerna, riv av skalet fint och pressa ut juicen.
- Placera skålen med ägg- och sockerblandningen i en kastrull med knappt sjudande vatten, skapande en vattenbadsmetod. Tillsätt rivet citronskal och färskpressad citronjuice i skålen.
- Rör kontinuerligt i blandningen över vattenbadet tills krämen tjocknar. Det tar ungefär 15 minuter.
- När krämen har tjocknat, ta bort skålen från vattenbadet och tillsätt smöret i bitar. Rör om tills smöret smälter helt och krämen blir slät och jämn.
- Låt krämen svalna och förvara den sedan i kylskåpet.
Marängbotten:
- Förvärm ugnen till 125° C (varmluft) och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan strösockret lite i taget medan du fortsätter att vispa. Vispa tills marängen är blank och bildar styva toppar. Tillsätt citronsaften mot slutet och vispa ytterligare en stund.
- Fördela marängsmeten på de förberedda bakplåtarna och bred ut den jämnt. Grädda båda plåtarna samtidigt i ugnen i cirka 1-1,5h. Efter gräddningen, stäng av ugnen och låt bottnarna svalna kvar i ugnen.
Fyllning:
- Förbered fyllningen genom att skölja, rensa och hacka ca 1-1,5 liter jordgubbar i små bitar. Låt dem sedan stå åt sidan. Skölj även de andra bären du har valt att dekorera tårtan med.
- Vispa grädde (gärna laktosfri då tårtan inte blir lika mastig), philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker med en elvisp tills det blir ett fast fluffigt skum. Vänd försiktigt ner de hackade jordgubbarna i fyllningen och blanda jämnt.
Montering:
- Placera en marängbotten på ett serveringsfat eller en plåt och bred ut din lemon curd. Bred sedan över hälften av den andra fyllningen med jordgubbar och grädde. Lägg försiktigt på den andra marängbottnen och bred ut resten av jordgubbsfyllningen på toppen. Dekorera med extra jordgubbar och andra bär efter smak.
Nu är din läckra marängtårta med lemon curd och bär redo att avnjutas!
Fotograf: Privat