Nöje

Marinas födelsemärke täcker halva ansiktet – därför slutade hon sminka över det

Marina Isaksson, 28, har ett födelsemärke som täcker nästan halva hennes ansikte på höger sida. När hon var tolv år började hon sminka över märket men har nu fått nog. Till Metro Mode berättar hon om dagen som förändrade allt, elaka kommentarer men även kärleken från främlingar på stan.

marina-isakssonFoto: Instagram/@smarriz

På daglig basis täckte Marina över sitt märke som tar upp en större del av halva hennes ansikte – men 2017 slutade hon sminka över märket hon föddes med. Sedan dess har hon fått mängder med positiva kommentarer – folk kommer fram och säger att det hon gör är viktigt, att hon är vacker och ser ut som ett konstverk. Hon har även fått ta del av personers egna historier om saker de ogillat med deras egna utseenden. Utöver kärleken från främlingar på stan och nyfikna blickar väcker hennes märke stor uppmärksamhet.

– Jag har fått höra det mesta. Folk har frågat om jag blivit slagen, om jag är brännskadad och om det gjorde ont. Andra har sagt att jag ser läskig ut, att jag ser ut som ett monster och att de inte vågar prata med mig.

Grannen: “Kan du ta bort det där du har i ansiktet?”

Hon berättar om ett tillfälle som inträffade för tre veckor sedan när hon mötte en granne i huset. Frågorna haglade över henne innan hon ens hunnit vrida om låset till ytterdörren. Första frågan var om hon blivit slagen, när Marina svarade att så inte var fallet fortsatte grannen: “Du ser så läskig ut, jag vågar knappt prata med dig. Kan du ta bort det där du har i ansiktet?”.

Frågorna gjorde att Marina fick nog och i svaret tillbaka klargjorde hon budskapet om att alla människor duger som de är.

– Jag svarade bara nej, jag trivs med mig själv så som jag ser ut och att mitt märke inte går att ta bort.

Oväntat nog la grannen en hand på hennes axel och sa: ” Det är bra det, du är ganska fin ändå”.

Dagen som förändrade allt

Marina har försökt jobba på att trivas med sig själv och har under åren tagit små steg, men trots det aldrig lyckats gilla märket. Men så kom en dag som förändrade allt. När Marina blev taggad av en vän på Facebook i en annons där ett företag sökte modeller med födelsemärken, fräknar eller ärr i ansiktet till en reklamfilm valde hon att söka. Förra året i april blev hon kallad till castingen. För första gången på tretton år blev hon tvungen att åka till stan – osminkad. Hon var nervös men lät inte det stoppa henne.

– Castingen gick så dåligt för att bara gå där i stan osminkad hade tagit all min kraft.

När hon var hemma igen berättade hon om dagen på Instagram och möttes av en respons hon aldrig hade kunnat räkna med. Hennes konto överöstes av positiva kommentarer och meddelanden i hundratal. Kärleken på Instagram efter castingen gav henne en tankeställare, men hon fortsatte att sminka över märket som vanligt. Efter en vecka kändes det inte längre bra.

– Det kändes som att jag ljög för alla jag träffade. Så jag slutade med täckande av märket och sen dess har jag inte täckt över det när jag går ut. 

På vilket sätt betyder din plattform på Instagram något för dig?

– Jag tror faktiskt att Instagram var det som gjorde att jag vågade vara mig själv. Att okända människor stöttade mig och fick mig att tro på mig själv. Min familj och vänner har alltid tyckt att mitt märke är jag, att jag är vackrare utan allt täckande smink. Jag har alltid trott att det bara var något de sa. Men på Instagram fick jag svart på vitt att även folket tyckte att jag var vackrare med mitt märke. 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!