Nöje

Metoo-rörelsen når prostituerade flickor och kvinnor under #intedinhora – här är deras berättelser

Metoo-rörelsen har väckt stor debatt och kvinnor världen över har delat med sig av sina historier gällande trakasserier och sexuella övergrepp. Nu har prostituerade kvinnor slutit sig samman under #intedinhora för att dela med sig av sin verklighet: grovt våld, gruppvåldtäkter och förnedring.

depressed

Foto: Ben Blennerhassett/Unsplash

Nyligen utsåg Time Magazine alla kvinnor som deltagit under #metoo till världens mest inflytelserika personer. Därefter har flera olika rörelser skapats, bland annat #ihave där män öppnat upp om hur de sexuellt ofredat kvinnor, #deadline där kvinnliga journalister delat med sig av sina berättelser ur branschen samt läkare under hashtaggen #utantystnadsplikt. Nu har även prostituerade flickor och kvinnor delat med sig av sina berättelser under #intedinhora.

I nyhetsmorgon berättar “Gabriella”, som vill vara anonym, om uppropet #intedinhora som hon startat. Hon berättar att om man befinner sig i prostitution under en längre period så kommer man att utsättas för grövre övergrepp.

– Det finns ingen tvekan kring det. Ofta handlar det om väldiga grova övergrepp med stora inslag av våld, säger Gabriella till Tilde de Paula Eby och Peter Jihde.

Hon berättar att övergreppen sker mot en redan sårbar och utsatt grupp. De allra flesta prostituerade är redan traumatiserade sedan tidigare och befinner sig i en svår ekonomisk situation.

Tilde de Paula Eby frågar om det råder en “skyll dig själv-mentalitet” varpå “Gabriella” svarar: “Prostituerade möts ofta av en attityd att de inte skulle bli utsatta för övergrepp om de bara slutade med det här”. I verkligheten är det inte så lätt att “bara sluta”, säger hon.

Gabriella menar att hon fått bra hjälp av polis, vård och rättsväsendet när det gäller hennes egna erfarenheter men att det inte alls gäller för majoriteten. Många kontaktar polis och får varken hjälp av de eller vården. “Gabriella” menar att #metoo-rörelsen inte har nått den här gruppen och hon hoppas nu på en förändring.

– Metoo har varit en revolution, vi vill vara en del av den revolutionen. Makthavarna kommer inte kunna gå undan för de berättelser vi presenterar, berättar “Gabriella” i nyhetsmorgon.

Här är några av berättelserna:

“Har levt ett hårt liv med kriminalitet och droger. I mycket tidig ålder blev jag såld och sexuellt utnyttjad vilket pågick under många år.”

“Jag var 11 eller 12 när min tretton år äldre kusin förgrep sig på mig under julaftonshelgen. Jag var 13 när min första pojkvän tjatade till sig min oskuld. Jag var 15 när jag somnade på en fest och vaknade av att en småbarnspappa våldtog mig. Jag var 17 när min pojkvän följde med mig för att möta upp en man som jag skulle sälja min kropp till. Han mötte upp mig när det var klart också. Torsken sa ‘hon är bra’, jag var helt sargad och min pojkvän svarade ‘ja’.”

“Drogs till ‘farliga män’ vilket resulterade i våld, misshandel och grova sexuella övergrepp. En gång somnade jag i överdos, vaknade ensam, naken och hela kroppen nerkletad av sperma. Så äcklad och förnedrad.

“Torskar, högt uppsatta män i filmbranschen. Helt ‘normala’, gifta män som ville ha sitt innan de åkte hem till frugan. Datanörden, musikproducenten, politikern, lastbilschaffisen. Pengar till droger. Ibland bara droger. Ibland fick jag stryk under själva akten. Ibland var jag tvungen att avbryta för att kräkas. Ibland fick jag inte avbryta.”

“Jag har nekats hjälp, på kvinnojouren när jag känt mig hotad till livet. Inte vågat gå till avgiftningen, där jag tvingats stå hudlös, ihop med män, i en liten värld. Har i hemlöshet fått betala dyrt för att få tak över huvudet och tillgång till knark.”

Källa: Nyhetsmorgon och Aftonbladet

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!