Mjukt och saftigt glutenfritt bröd med lingon och zucchini
Här kommer receptet på ett av Hanna Göranssons mest bakade bröd av er läsare, nämligen lingon – och zucchinibröd. Kanske är det för att det är mjukt och saftigt med en krispig yta? Eller för att lingon och zucchini i kombination i bröd är en superhit? Att det är glutenfritt, mejerifritt och underbart gott kanske också bidrar?
Ingredienser, ger 1 bröd
2 1/2 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
Någon nypa salt
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
Någon nypa salt
Lite mortlad kummin, kan uteslutas
2 ägg
2 msk olivolja eller smält kokosolja
2 dl valfri mjölk (Hanna använder havremjölk)
Riven zucchini, ca 1 1/2-2 dl
1 dl lingon, frysta eller färska
2 msk olivolja eller smält kokosolja
2 dl valfri mjölk (Hanna använder havremjölk)
Riven zucchini, ca 1 1/2-2 dl
1 dl lingon, frysta eller färska
Att toppa med:
Svarta sesamfrön, vita sesamfrön, hampafrön, vallmofrön och lingon att toppa med
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200C.
2. Blanda alla torra ingredienser. Ha därefter i äggen, mjölken, zucchinin och lingonen och blanda ordentligt tills du har en tjock jämn smet.
3. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i brödsmeten i formen. Toppa eventuellt med sesamfrön, hampafrön, vallmofrön och lingon.
4. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 40-50 minuter. Brödet är klart när det har en krispig yta och känns stumt när du ”klappar” på det på ovansidan.
5. Låt svalna på galler innan servering.
Fri från:
Brödet är glutenfritt och mejerifritt. Kan enkelt göras utan ägg genom att använda chiaägg istället. 1 msk chiafrön + 3 msk vatten som blandas till en geléaktig massa motsvarar 1 hönsägg.
Förvaring:
Jag brukar förvara brödet i kylskåpet. Värm på för nybakad känsla. Passar utmärkt att rosta också! Går även bra att skiva upp och frysa, väldigt lämpligt att ta fram och tina sen.
Annons