När semestern blir en prövning: Därför bråkar vi mer – och skiljer oss oftare – under ledigheten

Publicerad den 24 maj 2025 av Metro Mode

Solen skiner, kalendern är tom och stressen från jobbet har äntligen lagt sig. Ändå slutar många semestrar i gräl, tårar – och i värsta fall: skilsmässa. Vad är det som gör att semestertiden, som borde handla om återhämtning och närhet, i stället leder till konflikter och kriser i relationer?

Foto: Unsplash

Tid tillsammans – på gott och ont

Under resten av året går livet ofta på autopilot. Jobb, skola, logistik och hushåll tar upp all tid och lämnar lite utrymme för att verkligen mötas som par. När semestern plötsligt erbjuder all den där efterlängtade tiden tillsammans kan det oväntat blottlägga problem som länge legat under ytan.

– Många upptäcker under semestern att de inte har så mycket gemensamt längre. När de inte längre kan gömma sig bakom vardagsrutinerna blir det uppenbart att relationen kanske inte mår så bra, säger en relationspsykolog.

Höga förväntningar och dålig kommunikation

Semestern kommer ofta med stora förväntningar: om vila, romantik, äventyr, harmoni. När verkligheten inte lever upp till förväntningarna väcks frustration. Ena parten kanske vill ligga i hängmattan hela dagen, medan den andra har planerat en aktiv vecka med sevärdheter och sociala tillställningar. Brist på kommunikation och kompromissvilja gör att små meningsskiljaktigheter snabbt kan eskalera.

– En vanlig konflikt är att båda parter tycker att de har “rätt” semesterstil. Det handlar ofta om olika behov av kontroll, vila eller stimulans, och där tappar man lätt förståelsen för varandra.

Barn, pengar och logistik

Till detta kommer faktorer som barnens behov, familjebesök, resestress, oväntade utgifter och kanske trängsel i bilen eller på hotellrummet. Allt det där som egentligen kräver tålamod och samarbete – men som i stället ofta förstärker irritation och sårbarhet.

Och när man dessutom är trött, svettig och utan sina vanliga rutiner, blir reaktionerna starkare. Gräl som i vanliga fall hade blåsts över förvandlas lätt till tystnad, gråt eller i värsta fall – ett beslut om separation.

Skilsmässotoppen efter sommaren

Statistik visar att antalet ansökningar om skilsmässa ofta ökar efter semestern. Enligt domstolsdata i Sverige sker många separationer i augusti och september, efter sommarledigheten. Motsvarande mönster syns även efter jul- och nyårshelger.

– Många går in i semestern med förhoppningen att “nu ska vi hitta tillbaka till varandra”, men upptäcker istället att relationen inte håller. Då kommer beslutet att gå skilda vägar, säger en familjerådgivare.

Hur undviker man att semestern blir en skilsmässafälla?

Här är några råd:

• Prata igenom förväntningar i förväg. Vad vill ni få ut av semestern – tillsammans och individuellt?
• Tillåt olika behov. Det är okej att inte vilja göra allt tillsammans. Egen tid är viktig.
• Sänk ribban. Perfekta semestrar finns inte. Acceptera missförstånd och strul som en del av upplevelsen.
• Prioritera närhet. Små gester av uppskattning, ömhet och humor kan göra stor skillnad.
• Sök hjälp i tid. Om ni märker att ni fastnat i återkommande gräl – våga söka parterapi eller rådgivning.

Att bråka ibland är normalt. Men att använda semestern som en chans att förstå varandra bättre – snarare än att vinna varje konflikt – kan rädda både sommaren och relationen.

Mer från Metro Mode

  1. 5 filmer att se på bio i sommar

  2. Elitstyrkans hemligheter VIP 2025 - alla deltagare

  3. Kim Kärnfalk öppnar upp om kampen mot Alzheimers i ny dokumentär

  4. Malin Stenbäck har gift sig med kärleken Petter Molund

  5. Eric Dane öppnar upp om livet med ALS: "Inte längre säker"

  6. Sommarpratare 2025 - Här är hela listan för Sommar i P1

  7. Justin Bieber öppnar upp om sitt mående: "Trasig"