instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Nina Gunke har drabbats av Alzheimers – skådespelaren i tårar på Nyhetsmorgon

Av: Metro Mode

Skådespelaren Nina Gunke, 66, har drabbats av Alzheimers. Hon berättar i Nyhetsmorgon i TV4 om den svåra tiden och det tuffa beskedet.

– Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger Nina Gunke gråtandes i programmet.

Foto: Skärmdump Nyhetsmorgon

Nina Gunke är känd från bl.a Rederiet, Skilda Världar, Varuhuset, Tomten är far till alla barnen och Amningsrummet. Hon brister ut i gråt i Nyhetsmorgon under söndagen när hon berättar om diagnosen.

– Det började med att jag glömde bort saker. Men det säger ju alla, att ”det gör jag också”. Sen tycker jag att det blev sämre, säger hon i Nyhetsmorgon.

Det var under en inspelning som det gick upp för Nina Gunke att något var vädigt fel. Hon som är van vid att memorera textstycken hade plötsligt svårt att komma ihåg en textrad. 

– Jag kom inte ihåg vad det var och det hände gång på gång. Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger hon i Nyhetsmorgon.

– Under en inspelning sa regissören att ”det fixar vi, ingen fara”. Då sprang jag bara därifrån och tänkte: Det är något allvarligt. 

Gick till läkare

Efter det gick Nina Gunke till läkare, som efter flera omgångar konstaterade att hon hade Alzheimers.

 – Nu kämpar jag med att göra saker, och att våga göra saker utan att skämmas. Jag har inte velat träffa någon och har sagt säg ingenting till någon, säger Nina Gunke.

Hon berättar att det känns bra att alla runt henne nu vet om att hon har Alzheimers.

– Jag känner mig jätteglad idag, det känns jätteskönt att berätta, säger Nina Gunke i Nyhetsmorgon.

Om Alzheimers

“Alzheimers sjukdom står för ca 60 procent av samtliga fall av demens. Sjukdomen gör att hjärnvävnad gradvis förstörs då nervceller börjar förtvina och dö i onormal omfattning. Hela storhjärnan drabbas men framför allt hjäss- och tinningloberna.

Sjukdomen kommer smygande, att fastställa en exakt tidpunkt för när den debuterar går inte. Den som drabbas brukar märka av tilltagande glömska och svårigheter att planera och utföra vardagliga sysslor. Efterhand försämras språk, tidsuppfattning och andra s k kognitiva förmågor.

Alzheimers sjukdom har ett utdraget förlopp under fyra till tio år, i vissa fall ännu längre. Symptomen kan i tidig fas lindras men förloppet går inte att hejda. Det finns för närvande inga botemedel mot sjukdomen som till slut leder till döden.

Den klart största riskfaktorn för Alzheimers sjukdom är hög ålder. Sannolikheten att insjukna ökar betydligt efter 65 år.”

Källa: Nyhetsmorgon, Demenscentrum

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår