Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Svensk studie: Din hund får dig att leva längre!

Studier har visat att vi väljer hunden framför andra människor och nu är det även bevisat att de fyrbenta djuren till och med förlänger våra liv. Hunden är verkligen människans bästa vän!

hundagare-lever-langreFoto: Pete Bellis/Unsplash

Svenska forskare ville undersöka om risk för hjärtkärlsjukdom och död skiljer sig mellan hundägare och personer utan hund. I studien har man undersökt 3,4 miljoner svenskar i åldrarna 40-80 under 12 års tid. Resultatet? Hundägare visade sig ha lägre risk att dö av hjärtsjukdom. Även hundägare i ensamhushåll visade sig ha lägre risk för hjärtinfarkt och stroke.

– Ett mycket intressant fynd i vår studie var att resultaten var tydligast i ensamhushåll. Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk, säger Tove Fall, veterinär och docent i epidemiologi vid institutionen, i ett pressmeddelande för Uppsala universitet.

Tove Fall, som tillsammans med doktoranden Mwenya Mubanga lett studien, menar att något annat intressant som studien visade var att ägare till olika raser skilde sig åt – ägare till hundar av olika jaktraser utmärkte sig som friskare.

Läs mer om studien här.

Källa: Femina

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!