Nyårsmiddag – goda och lyxiga recept till nyårsfirandet
Årets festligaste kväll är snart här. Är du på jakt efter inspiration till årets nyårsmeny så listar vi 8 magiska recept med lyxiga inslag som garanterat kommer skapa härligaste kvällen!
Finns det något härligare än en trerättersmiddag på nyårsafton. Nedan hittar du recepten som hjälper dig att skapa den perfekta och sprakande nyårsmenyn!
Fördrink: French 75
Du behöver:
3 cl Hendrick’s Gin
1 cl citronjuice
1 cl sockerlag
Champagne
Gör så här:
Addera gin, sockerlag och citronjuice i en shaker. Fyll upp med is och skaka väl.
Sila över i ett Champagne-glas och toppa upp med Champagne.
Fördrink: Champagnecocktail
Du behöver:
4 drinkar
4 sockerbitar
ett par stänk Angostura Bitter (per glas)
8 cl konjak eller brandy
champagne eller mousserande vin
Gör så här:
Lägg en sockerbit i botten av varje champagneglas. Stänk över ett par droppar Angostura Bitter och häll i konjak eller brandy. Fyll på med väl kyld champagne eller annat mousserande vin.
Fotograf: Cook's Illustrated
Förrätt: Gratinerad Hummer
Du behöver:
(4 portioner)
2 Humrar
50 g Smör
1 Äpple
200 g Fänkål
200 g riven Parmesan
1 Citron, saft
Salt & peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Dela humrarna i halvor och lägg dem på en plåt.
Finstrimla fänkålen och grovriv äpplet. Fördela det över humrarna och strö över osten.
Pressa över citronsaften och peppra. Smält smöret och ringla över.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 5-10 min, eller till osten smält och fått fin färg.
Fotograf: Pexels
Förrätt: Blinier med löjrom med Västerbottensost
Du behöver.
20 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
1 äggula
2 krm salt
1 äggvita
150 g riven Västerbottensost
en klick smör
1 1/2 dl löjrom
2 dl gräddfil
1 hackad röd lök
dill
svartpeppar
Gör så här
Värm mjölken till 37º och rör ut jästen med lite mjölk i taget. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Blanda väl och låt jäsa i 30 min. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner ost och äggvita i mjölsmeten precis innan gräddning. Stek blinier i lite smör på medelhög värme. Servera med löjrom, gräddfil och hackad lök. Garnera med dill och nymalen svartpeppar.
Huvudrätt: Leif Mannerströms Lammstek med bagarpotatis
Du behöver:
4-6 portioner
1 1⁄2–2 kg lammstek med ben, men utan kryssben
6–8 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
olivolja
tunna strimlor citronskal
salt och peppar
Bagarpotatis:
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
1⁄2 msk strösocker
3–4 kvistar timjan
3 lagerblad
1 flaska ljust öl (33 cl)
1 1⁄2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
salt och peppar
Garnityr:
en näve vattenkrasse
Till servering:
krispig grönsallad eller tomatsallad med rödlök
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Skala och skär vitlöksklyftorna på längden. Skär en ficka längs med benet på steken eller på andra ställen. Späcka med vitlök och några rosmarinkvistar.
Gnid in steken med olivolja, rivet citronskal, grovt salt och peppar. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del. Lägg steken på ett galler och ställ in i mitten av ugnen med en plåt under. Ta ut steken vid 55° för rosa kött eller 65–70° för genomstekt.
Skär potatisen i ca 1⁄2 cm tjocka skivor. Skala och skiva lök och vitlök i tunna skivor, bryn dem gyllenbruna i smöret i en panna. Smaka av med socker, salt och peppar.
Lägg potatisen i en gratängform med hög kant.
Varva med lök, timjan, lagerblad, salt och peppar. Häll över öl, vin och buljong. Ställ in formen under steken i ugnen så att saften från steken droppar ned i potatisen. Räkna med att potatisen är klar efter ca 1 tim. och att steken behöver ytterligare 15–30 min. Om potatisen ser ut att bli för mörk, täck den med aluminiumfolie som samlar upp köttskyn. Häll den sedan i potatisformen.
Ta ut steken ur ugnen och vira in den i aluminiumfolie. Täck med kökshandduk och låt vila i 20–30 min. Skär upp steken i vackra skivor som antingen läggs på ett varmt fat med resten av steken eller helt enkelt
snyggt upplagd över potatisen.
Garnera gärna med en näve vattenkrasse. Servera med t.ex. krispig grönsallad eller tomatsallad med rödlök. Utdrag ur “Mannerströms stora kokbok”
Fotograf: Thomas Yeh
Huvudrätt: Torskrygg med rödbetssallad och körvel
Du behöver
4 st torskrygg
600 g rödbetor
1 rödlök
3 msk olivolja
4-5 dl rödvin
50 g ingefära
25 g pepparrot
2 tsk spiskummin
4 vitlöksklyftor
1 mango
1 bunt körvel
salt och peppar
Gör så här:
Stek rödbetor och rödlök i olivolja 5-6 minuter. Tillsätt sedan vatten så att det nätt och jämt täcker och koka/ångkoka rödbetorna under lock tills de är mjuka, ca 45 minuter.
Tillsätt rött vin, ingefära, pepparrot, spiskummin och vitlök. Låt det röda vinet koka in, så att smaken intensifieras. Ju mer vinet får koka in, desto starkare smak blir det. Rödbetor kan, trots syran i vinet, inte kokas bort så koka på bara. Smaken blir bara bättre.
Salta och peppra de tinade bitarna av torskrygg. Rulla in filéerna hårt i plastfolie, och bind ändarna med snöre eller remsor av folie. Ångkoka rullarna eller kokt i vattenbad 20 minuter i 48°C och lägg i isvatten.
Vänd ned den varma rödbetssalsan med mango och körvel.
Smaka av med salt och peppar. Ta bort plastfolien från fiskrullarna och skär till kanterna.
Värm rullarna i ugn i 50°C i ca 4 minuter.
Foto & recept: Royalgreenland
Efterrätt: Chokladmousse i tre lager
Du behöver:
Mörk chokladmousse
1/2 dl vispgrädde
50 g ODENSE Mörk Choklad 55%
1/2 dl vispgrädde (att vispa)
Ljus chokladmousse
1/2 dl vispgrädde
60 g ODENSE Ljus choklad
1/2 dl vispgrädde (att vispa)
Vit chokladmousse
1/2 dl vispgrädde
70 g ODENSE Vit Choklad
1/2 dl vispgrädde (att vispa)
Dekoration
4 passionsfrukt(er)
Röd Oxalis
Gör så här:
MÖRK CHOKLADMOUSSE: Hacka chokladen och lägg den i en skål.
Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vispa ihop ordentligt och sätt åt sidan tills den svalnat till rumstemperatur.
Vispa grädden och vänd ner den i chokladblandningen innan den fördelas i botten på 4 glas.
Ställ glasen i kyl eller frys tills den mörka chokladmoussen har satt sig.
Ljus och vit chokladmousse görs på samma sätt och sätts på kylning innan varje nytt lager fylls på i glaset. Glasen kan gärna stå i kyl till dagen efter så desserten kan tillagas i förväg.
Innan servering delas passionsfrukterna och kärnorna fördelas i de 4 glasen. dekorera eventuellt med röd oxalis.
Foto & recept: Odense.se
Efterrätt: Rosé med hallonsorbet
Du behöver:
Hallonsorbet
Rosévin
Hallon
Gör så här:
Lägg två kulor hallonsorbet i ett vinglas. Fyll upp glaset med rosévin. Garnera med färska hallon. Servera direkt!
Foto: & Recept: diethood.com