Nöje

Pernilla Wiberg berättar om vägen till toppen i “Stjärnorna på slottet”

I lördagens avsnitt av “Stjärnorna på slottet” var det dags för idrottspersonligheten Pernilla Wiberg att berätta om sitt liv. Hon berättade om vägen till toppen som skidåkare, hur den varvats med skador men också om att hon i samma miljö kom att hitta sin stora kärlek i livet, maken Bödvar.

Foto: SVT

I lördags var det dags för skidlegenden Pernilla Wiberg att dela med sig av sitt liv runt bordet i “Stjärnorna på slottet”. I programmet berättar hon om uppväxten, vägen till toppen i skidbacken, med- och motgångar och om hur hon så småningom träffade sitt livs kärlek.

Växte upp med idrotten

Pernilla Wiberg växer upp i Norrköping med en pappa som är mycket intresserad av idrott. Hon beskriver uppväxten som en “folkhemsuppväxt”, och hur hon snabbt får smak på att vilja vara bäst och vinna. När hon inser att lagsport inte är hennes grej glider hon så småningom in på skidsport och slalom. Hon vinner ungdoms-VM i slalom. “Det var mitt första genombrott, då var jag fjorton år”, berättar hon i programmet. Hon blir rankad som bästa junior, men flera tävlingar som följer går inte som hon hoppats. Hon anstränger sig hårt, men beskriver också hur det tar på kroppen. “Jag tränade för mycket, sov för lite. Och så kom skadorna som ett brev på posten.”

Foto: SVT

Släppte en singel med Lasse Holm

Efter ett flertal skador, avslitna ledband och menisker, tar hon sig tillbaka till backen. Det stora genombrottet kommer när hon vinner VM i storslalom. “Det blev en enorm uppståndelse”, berättar hon. “Alla som blev något i idrott skulle göra singlar, managern tyckte att det var jättebra.” I ett samarbete med Lasse Holm släpper de låten “Privilege” 1991, men för Pernilla blir det ett uppvaknande när den inte tas väl emot, efter alla tidigare hyllningar för hennes prestationer i skidbacken. “Det var första ‘okej, alla behöver inte tycka att allt är bra som man gör'” berättar hon.

Kollegan och konkurrenten gick bort

Hon ska komma att drabbas av flera uppvaknanden – men i detta fall kring riskerna som sporten hon utövar faktiskt innebär. Pernilla vinner OS i störtlopp i Lillehammer -94, en sport som också medför större risker än slalom. När hon ska tävla i ett av damtourens svåraste störtlopp skadas hennes stora konkurrent, Ulrike Maier, svårt. Hon avlider senare av sina skador. Pernilla berättar om chocken i att få reda på att en kollega inte längre finns. “Det sätter ens idrott i ett helt annat perspektiv, vilka krafter och faror som finns i det man håller på med och älskar.”

Hittade kärleken

Så småningom dyker kärleken upp. När Pernilla Wiberg träffar Bödvar, tränaren för det norska damlandslaget, slår det gnistor, och efter ett tag inleder de en relation. “När man hittar sin själsfrände, jag skulle önska att alla människor fick uppleva den här passionen. Allting föll på plats”, berättar hon i programmet.

Foto: SVT

Men när Pernilla skadar sig igen och sliter av ett ledband i knäet vill hon att Bödvar ska hjälpa henne komma tillbaka till OS. När han vill fortsätta träna det norska damlandslaget stället hon ett ultimatum som leder till att paret går skilda vägar. När de möts igen något år senare skriver Bödvar ett kärleksbrev till Pernilla som kommer att förändra allt. De blir tillsammans igen och bestämmer sig för att skaffa familj.

Drabbades av förlossningsdepression

1998 lägger Pernilla skidkarriären på hyllan och så småningom föder hon sitt första barn, Axel. Men förlossningen blir traumatisk och efter ett akut kejsarsnitt drabbas hon av förlossningsdepression. I den stunden blir Bödvar ett viktigt och stort stöd. “Jag ville inte ha så mycket med Axel att göra i början, det hade inte gått om jag var ensam. Bödvar tog ett jättelass.” Hon berättar också att det tog ett halvår innan hon kunde uppskatta att hon blivit mamma.

Idag har paret två barn och efter skidkarriären har Pernilla Wiberg bland annat medverkat i flera tv-produktioner. Rollen som expertkommentator kändes naturlig efter idrottskarriären, och hon har även tävlat i “Mästarna mästare.”

Här är alla deltagare i Stjärnorna på slottet 2023/2024

  • Sanna Nielsen, artist
  • Mark Levengood, programledare och författare
  • Caroline af Ugglas, artist
  • Pernilla Wiberg, OS-medaljör
  • Marcus Samuelsson, stjärnkock

Ordningsföljden och vilka datum som deras respektive avsnitt sänds på:

Marcus Samuelssons dag – lördag 30 december
Caroline af Ugglas dag – lördag 6 januari
Mark Levengoods dag – lördag 13 januari
Pernilla Wibergs dag – lördag 20 januari
Sanna Nielsens dag – lördag 27 januari

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!