Nöje

Powermöte! Greta Thunbergs mäktiga budskap till USA:s historiska kongresskvinna

På mindre än ett år har Greta Thunberg blivit en symbol för kampen mot klimatförändringarna – något som startade med att hon skolstrejkade utanför riksdagen på fredagar. En annan ung kvinna som utmanar rådande normer är Alexandria Ocasio-Cortez, som blev den yngsta kvinnan någonsin att väljas in i den amerikanska kongressen. Hon har bland annat använt sin position för att liksom Greta lyfta klimatförändringarna – och nu har de här två inspirerande makthavarna mötts! 

Alexandria Ocasio-Cortez och Greta Thunberg. Foto: TT

Det är tidningen The Guardian som har sammanfört de två inspiratörerna och makthavarna i ett samtal över videolänk – Greta Thunberg från hemmet i Stockholm och Alexandria Ocasio-Cortez i Queens, New York. Under deras samtal tar Alexandria Ocasio-Cortez bland annat upp att en del tycker att det är fel att så unga personer som 16-åriga Greta Thunberg uttalar sig om politik. Själv menar hon att det är nedvärderande, särskilt idag när vi har så mycket information att ta del av, något som Greta Thunberg håller med om.

– Det händer hela tiden. Det är i princip det enda jag hör. Den vanligaste kritiken mot mig är att jag är manipulerad och att man inte ska använda barn i politiska syften, att det är utnyttjande, att jag inte kan tänka själv och så vidare. Jag tycker att det är så irriterande! Jag har också rätt att säga vad jag tycker – varför skulle inte jag kunna skapa mig en åsikt och försöka påverka vad folk tycker och tänker? säger Greta Thunberg bland annat.

Alexandria Ocasio-Cortez berättar också om när hon för några år sedan jobbade på en restaurang och kände sig uppgiven, både kring sin egen situation och de stora inkomstskillnaderna i USA. Vad som fick henne att känna inspiration och hopp igen var när hon valde att vara med och demonstrera mot en pipeline; trots att hon och de andra som demonstrerade inte hade något i form av värde kände hon att de ändå hade stor makt när de fysiskt stod i vägen för pipelinen, och med det också stod upp mot några av de mäktigaste företagen i världen.

– Då lärde jag mig att hopp inte är något man har. Hopp är något du skapar, med dina handlingar. Hopp är något som du behöver manifestera i världen, och när en person väl har hopp kan det smitta av sig på andra. Andra börjar också agera på ett mer hoppfullt sätt, säger Alexandria Ocasio-Cortez.

Greta Thunberg håller med om att det bästa man kan göra för att skapa hopp för sig själv och andra är att helt enkelt börja göra något, även om det kan verka litet i sammanhanget.

– Ja, jag vet så många som känner sig hopplösa och frågar mig: “Vad ska jag göra?”. Och jag säger: “Agera. Gör någonting”. För det är den bästa medicinen mot nedstämdhet och depression. Jag kommer ihåg den första dagen när jag skolstrejkade utanför riksdagen. Jag kände mig så ensam, för alla gick bara förbi, ingen tittade ens på mig. Men samtidigt var jag hoppfull, säger Greta Thunberg.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Alexandria Ocasio-Cortez (@ocasio2018)

Alexandria Ocasio-Cortez frågar också Greta Thunberg varför hon tror att unga människor har lyckats få mer makt och övertala fler när det kommer till klimatfrågan.

– Det finns många anledningar, men jag tror att den viktigaste är att det är vår framtid som står på spel. De flesta av oss vet att det här kommer påverka oss under vår livstid – det är inte bara något som kanske händer i framtiden. Det händer redan och det kommer att bli värre, och många av oss förstår att det kommer att göra våra liv mycket värre. Och sedan är vi unga inte heller så vana vid systemet. Vi säger inte: “Det har alltid varit såhär, vi kan inte förändra något.”

I slutet av artikeln säger Alexandria Ocasio-Cortez att Greta Thunberg är varmt välkommen till USA om hon väljer att åka dit – utan att flyga såklart – för FN:s klimattoppmöte i september. Hon berättar att det finns många medlemmar som skulle vara överlyckliga över att få träffa Greta i kongressen, där hon själv representerar delar av New York-stadsdelen Queens.

– If you land in New York, we will give you a Queens’ welcome!

 

Källa: The Guardian, Instagram

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!