Nöje

“Priset vi betalar” på SVT visar influenceryrkets baksida

I den nya dokumentärserien Dokument inifrån: Priset vi betalar på SVT undersöker journalisten Frida Söderlund influencerbranschens baksida. Bland annat får vi möta Sara Jadid som riskerade att mista livet när en operation som utfördes genom ett reklamsamarbete gav upphov till livsfarliga komplikationer.

Foto: SVT

SVT:s nya dokumentärserie Dokument inifrån: Priset vi betalar visar upp baksidan av en bransch som många drömmer om att bli en del av: influencerbranschen.

Talade väl om kliniken trots skräckupplevelsen

I samband med dokumentärserien har journalisten Frida Söderlund varit i kontakt med 29 svenska influencers som fått betalt för att marknadsföra skönhetskliniker i Turkiet på Instagram. En av dessa är Jasmine “Jasse” Gustafsson, som ingick ett samarbete med Monokliniken i Turkiet 2019.

Gustafsson genomgick ingreppet Brazilian butt lift, en operation som hon i dokumentären kallar för “en skräckupplevelse”. Trots detta fick hon inte lov att ge sin ärliga åsikt om kliniken på sociala medier – kontraktet innebar att hon stället blev tvungen att tala väl om den:

“När man gör ett sådant ingrepp som jag gjorde skriver man oftast avtal med en klinik. Jag får inte bryta kontraktet, då kan det bli en helt annan härva”, förklarar hon i programmet enligt SVT Nyheter.

“Det var en livshotande situation”

En annan influencer som gjorde samma ingrepp är Sara Jadid. Komplikationerna av ingreppet – som utfördes på kliniken Esteworld i Turkiet – blev så grava att hon en vecka senare blev tvungen att åka in akut till sjukhus i Sverige.

“Jag trodde absolut inte att det som hände mig skulle ske, det fanns inte ens i tankarna”, säger hon i programmet, “även om det ska finnas i tankarna, för det är en jätteriskfylld operation.”

Jadid genomgick två operationer på Karolinska sjukhuset i Huddinge, där hon spenderade över två veckor. Enligt Jadids kirurg hade influencern alla tecken på en allvarlig blodförgiftning när hon anlände.

“Det var en livshotande situation”, berättar han. “Om hon hade kommit in en eller två dagar senare… då hade man inte kunnat garantera resultatet.”

Se Dokument inifrån: Priset vi betalar måndag den 12 december 20.00 på SVT 1 eller på SVT Play

Foto: SVT

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!