Recept på våfflor – 14 drömmiga våffelrecept för alla smaker
Här hittar du fjorton våffelrecept för alla smaker, oavsett om du är på jakt efter ett recept på veganska våfflor, belgiska våfflor eller ett grundrecept på den bästa våffelsmeten.
Den 25 mars är det Våffeldagen, dagen då vi njuter av frasiga våfflor tillsammans med nära och kära. Det vill vi på Metro Mode givetvis fira!
Här nedan hittar du elva olika recept på våfflor, från veganska våfflor till nyttiga våfflor, belgiska våfflor och våfflor utan ägg – och givetvis ett grundrecept på den bästa våffelsmeten!
Vilket väljer du?
Servera med en härlig hemmagjord sylt!
Jordgubbssylt med frysta bär
Du behöver:
500 g djupfrysta jordgubbar
1 apelsin, saften
5 dl Dansukker Syltsocker
Gör så här:
Tina bären. Mosa eller skär dem i bitar. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 3-5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.
Grundrecept våfflor
Du behöver:
Vetemjöl 4 dl
Socker 5 msk
Bakpulver 1 tsk
Mald kardemumma 1 tsk (kan uteslutas)
Mjölk 4 dl
Ägg 5 st
Smält smör 100 g
Gör så här:
Blanda allt till en jämn smet.
Låt svälla i en halvtimme innan du börjar steka.
Stek i våffeljärnet.
Servera & njut!
Foto & recept: Wilfa
Våfflor med mascarpone, fikon, pistage och honung
Du behöver:
Våffelsmet
3 ½ dl mjölk
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smält smör, svalnat
Topping
250 g mascarpone
3 msk florsocker
finrivet skal från ½ citron
1 tsk färskpressad citronsaft
4 fikon
1 dl hackade pistagenötter
flytande honung
Gör så här:
Vispa ihop mjölk, ägg, mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt det smälta smöret och vispa till en slät smet. Grädda våfflorna.
Blanda mascarpone, florsocker, citronskal- och saft. Skär fikonen i klyftor.
Dela varje våffla i fyra delar. Gör små staplar och toppa med mascarponekräm, fikon och pistagenötter. Ringla över honung.
Foto & Recept: Cervera
Våfflor utan ägg
Du behöver:
50 g (½ dl) smör eller flytande margarin
3 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 dl kallt vatten
½ tsk salt
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, salt, bakpulver och vatten till en jämn smet. Blanda i mjölk och smör eller margarin.
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla med lite smält matfett så att inte våfflorna fastnar.
Lägg på ¾-1 dl smet till varje våffla, mer eller mindre beroende på våffeljärnets storlek. Grädda våfflorna i hett våffeljärn tills de fått fin färg.
Lägg de nygräddade våfflorna på galler och servera med sylt, färska bär, grädde eller vaniljglass.
Fotograf: Pexels
Hälsosamma Våfflor
Du behöver:
För 4 stora våfflor
2 bananer
4 ägg
180 g havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
1,5 dl mjölk
3 msk keso
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en blender.
Mixa tills du har en jämn våffelsmet.
Stek våfflor och servera med keso, färska bär, vanilj-vispgrädde eller sylt.
Foto & recept: Wilfa
Pizza-omelett våfflor
Du behöver:
Cirka 3 pizzor
6 ägg
0,5 dl havredryck eller annan mjölk
0,5 dl havremjöl
3 tsk torkad oregano
Salt
1/2 lök
1/2 paprika
1 dl gröna oliven
Topping:
Tomatpuré
Färsk basilika
Parmesan
Gör så här:
Värm upp våffeljärnet till nivå 6. Knäck äggen i en skål, tillsätt mjölk och vetemjöl, oregano och salt. Rör om tills du får en jämn smet.
Hacka lök och paprika i små bitar och häll sedan ner i smeten.
Dela oliverna och lägg dem på en tallrik. Häll smeten i järnet (fyll ej hela vägen upp då den kommer att svälla under tillagning). Lägg på några skivor med oliver och stäng sedan igen järnet. Stek i några minuter tills våfflan har uppnått önskad färg. Lägg våfflan på en tallrik och täck med aluminiumfolie för att hålla varmen. Stek resten av smeten enligt samma procedur.
Bre över tomatpuré på våfflorna, strö över riven parmesan och färsk basilika. Prova gärna andra toppningar, som till exempel svamp och pesto.
Foto & recept: Wilfa
Våfflor med karamelliserade äpplen
Du behöver:
Vetemjöl 4 dl
Socker 5 msk
Bakpulver 1 tsk
Mald kardemumma 1 tsk
Mjölk 4 dl
Ägg 5 st
Smält smör 100 g
Gör så här:
Blanda allt till en jämn smet.
Låt svälla i en halvtimme innan du börjar steka.
Stek i våffeljärnet.
Servera & njut!
Karamelläpplen:
Du behöver:
3 äpplen, helst en fast och syrlig sort
200 g socker
0,5 dl vatten
1,5 dl grädde
50 g osaltat smör
0,5 tsk salt
Gör så här:
Lägg socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm upp och koka på medium värme utan att röra om tills du har en gyllene karamell. Sänk värmen och häll försiktigt i grädden. Rör om väl och rör slutligen i smöret och saltet.
Skär äpplen i båtar och koka i karamellen tills de blir mjuka.
Stek våfflor och servera med karamelläpplen och vaniljglass eller grädde.
Foto & Recept: Wilfa
Havrevåfflor
Du behöver:
10- 12 st
Havregryn 4 dl
Vetemjöl 1 dl
Bakpulver 2 tsk
Kardemumma 1-2 tsk
Mjölk 5 dl
Ägg 2 st
Flytande margarin eller olja 4-5 msk
Tillsätt lite honung om du vill ha en
sötare smak.
Gör så här:
Mixa havregryn till havremjöl i din blender.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver, kardemumma och ev honung.
Rör i mjölken och rör om tills den blir en klumpfri blandning.
Blanda i vispat ägg och margarin eller olja.
Låt smeten stå och svälla i minst 15 minuter innan du steker våfflorna.
Foto & recept: Wilfa
Våffelsnittar
Du behöver:
125 g smör
3¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
4 dl mjölk
Garnering alt 1 – Gräddfil och rom
Gräddfil
Gräslök (finstrimlad)
Stenbitsrom
Kryddgrönt
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa i hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och det avsvalnade smöret.
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla med lite smält smör vid första laggen, särskilt väl om järnet är nytt. Lägg på ¾-1 dl smet till varje lagg, mer eller mindre beroende på våffeljärnets storlek.
Grädda våfflorna i hett våffeljärn tills de fått fin färg. Lägg de nygräddade våfflorna på galler. Servera dem så nygräddade som möjligt.
Skär ut hjärtan och toppa efter tycke och smak eller efter garneringsförslagen. Servera och njut!
Foto & recept: Kungsörnen
Veganska våfflor
Du behöver:
Sojamjölk 4 dl
Äppelcidervinäger 1 msk
Vetemjöl 2 dl
Grahamsmjöl 1 dl
Havremjöl 1 dl
Smält veganskt smör 75 g
Socker ½ dl
Bakpulver 1,5 tsk
Kardemumma ½ tsk
Gör så här:
Vispa ihop sojamjölk och vinäger i en skål och låt stå i ca 5 minuter för att tjockna.
Vispa i resten av ingredienserna. Låtsmeten vila i minst 5 minuter. Den kan stå upp till 24 timmar i kylen.
Stek i våffeljärnet! Du kanske behöver smörja våffeljärnet innan du steker, det beror på vilken typ av järn du har.
Recept: Wilfa
Fotograf: Nordic Nest
Glutenfria våfflor
Du behöver:
75 g smör
2 dl maizena
1 dl glutenfri mjölblandning
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Strösocker
1 krm salt
2 1/4 dl mjölk
matfett till våffeljärnet
Gör så här:
Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda samman maizena, mjölblandning, bakpulver, strösocker och salt i en bunke. Tillsätt mjölk under kraftig omrörning. Rör i smöret.
Låt stå och svälla i cirka 20 minuter.
Pensla våffeljärnet med matfett. Häll på drygt 1/2 dl smet och grädda våfflorna gyllengula.
Ätes direkt med sylt och gärna en klick grädde eller creme fraiche.
Fotograf: Dansukker
Belgiska våfflor
Du behöver:
250 g vetemjöl
1 tsk salt
4 äggulor
4 äggvitor
80 g smör
30 g färsk jäst
1,5 dl mjölk
1,5 dl vatten
60 g socker
1 vaniljstång
Gör så här:
Blanda mjöl, salt, smält smör, mjölk och vatten. Rör sedan ner äggulor, jäst, socker och vaniljstång.
Vispa äggvitorna ordentligt vitt och fluffigt och vänd sedan försiktigt ner i smeten.
Låt smeten stå en timme innan du steker våfflorna i ett belgiskt våffeljärn.
Smörj järnet med smält smör innan du häller smeten i järnet.
Grädda tills de är gyllene och krispiga. Servera med vispad grädde, granatäpple och omrörda jordgubbar.
Recept: Wilfa
Fotograf: Unsplash
Spenatvåfflor med ost
Passar som enklare middag eller sportigt mellanmål.
Ingredienser: (4 pers)
0.5 dl Mathavre
2 dl Dinkelmjöl
0.5 tsk Bakpulver
0.4 tsk Salt Fint
1 st Ägg
0.5 dl Mellanmjölk
1 dl Mineralvatten
0.5 msk Rapsolja
0.5 st Ägg
32.5 g Färsk bladspenat
0.4 dl Prästost
Till servering:
12.5 g Räkor Skalade
0.5 st Rödlök
5 g Färsk bladspenat
0.5 tsk Creme Fraiche Naturell
Recept: Okivi/Mathem
KÖPVåfflor med kaffesås
Du behöver:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl kallt vatten
3 dl vispgrädde
Smör eller margarin till gräddning
Sås
2 dl Dansukker Mörk Sirap
1 dl starkt kaffe
1 tsk mald kanel
1 msk smör
Gör så här:
Börja med såsen. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka tills det är en tjock, simmig sås. Ställ åt sidan och gör i ordning våfflorna.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt vattnet och vispa tills det är en slät smet. Vispa grädden fast i en annan skål. Vänd ner grädden i smeten.
Värm våffeljärnet och pensla det med matfett. Häll på cirka 1 dl smet och grädda våfflorna gyllengula.
Lägg på galler så att de inte mjuknar. Servera våfflorna med såsen och eventuellt med en klick grädde eller glass.
Fotograf: Dansukker
Våfflor med salt karamell, banan och bär
Du behöver:
Våfflor
4 ägg, separerade
300 g (5 dl) vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
50 g smält smör
6 dl mjölk
Salt karamellsås
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 msk Dansukker Ljus Sirap
50 g smör
3 dl vispgrädde
1 nypa flingsalt
Gör så här:
Våfflor
Vispa äggvitan styv, ställ åt sidan.
Blanda mjöl, bikarbonat och socker i en separat skål. Tillsätt äggulorna, smält smör och sockret och blanda.
Tillsätt mjölken under omrörning och rör tills det blir en jämn smet.
Vänd till sist ner äggvitan.
Grädda våfflorna i ett våffeljärn.
Servera med banan, bär och glass. Ringla karamellsåsen över.
Salt karamellsås
Häll alla ingredienser förutom grädden till karamellsåsen i en liten gryta. Värm upp på svag värme och rör om då och då tills allt har löst sig.
Höj värmen och tillsätt grädden när det börjar bubbla. Koka 2–3 minuter, dra av värmen och tillsätt flingsalt.
Fotograf: Dansukker