Recept: Skurna mandelpepparkakor på Leif Mannerströms vis
Det finns få saker som lockar fram känslan av genuint och rustikt julfirande som skurna mandelpepparkakor. I stjärnkrögaren Leif Mannerströms recept möts de klassiska pepparkakskryddorna med den knäckiga smaken från mandel. Det kan inte bli något annat än succé till kaffet under julens alla festligheter!
Doften av nybakade pepparkakor slår det mesta, och när de kombineras med mandel vågar vi påstå att det uppstår magi. Dessa är enkla att göra och är perfekta till glöggfesten, gärna med en bit god ädelost till!
För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.
Skurna mandelpepparkakor
Ca 240 st
Ingredienser:
3 1⁄4 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
350 g smör
1 1⁄2 msk mald kanel
1 msk mald kryddnejlika
1 msk mald ingefära
3 dl skållad mandel
1,1 l vetemjöl
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
Häll farinsocker, sirap, smör och kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och låt smeten svalna.
Hacka mandeln grovt och blanda med mjöl och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i sirapssmeten och arbeta ihop till en fast deg. Lägg den att vila på ett bakplåtspapper i rumstemperatur i ca 30 minuter. Forma degen till fyra rullar och linda in i smörpapper. Ställ kallt i ett par timmar, eller gärna över natten. Värm ugnen till 175°.
Skär degen i tunna skivor med en vass kniv och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda pepparkakorna i omgångar i mitten av ugnen
i 7–8 minuter. Låt svalna på plåten.
Förvara i burk med tättslutande lock.
Fotograf: Tomas Yeh