Västerbottensostpaj med brynt smörkräm
Nu närmar sig försommarens högtider, nationaldagen och midsommar, och vad passar inte bättre på bordet än en härlig västerbottenpaj? Nedan delar vi ett härligt smakrikt recept med brynt smör!
Västerbottenspaj är ett omtyckt inslag på firanden och smörgåsbord av olika slag! En festlig komponent på tallriken som i stort sett alltid gör succé! Här kommer den klassiska pajen i ny tappning med brynt smörkräm!
Spana in receptet nedan!
Västerbottensostpaj med brynt smörkräm
6-8 portioner, Tillagningstid 40 minuter
Du behöver:
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
300 g riven Västerbottensost®
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 nypa svartpeppar
1/3 purjolök
Brynt smörkräm:
50 g smör
3 dl crème fraiche
salt
Topping:
Finhackad salladslök
Gräslök
Gör så här:
Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Nagga i botten och baka i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Vispa ägg och grädde. Tillsätt den riven Västerbottensosten, salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet. Skär purjolöken i avlånga, mindre bitar och lägg på toppen. Grädda i ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.
Lägg smöret i en kastrull och smält på hög värme. Fortsätt värma smöret under omrörning tills det är brynt, var noga så det inte blir bränt. Ta av från värme och häll över i en skål och låt svalna.
Blanda det svalnade smöret med crème fraiche till en jämn kräm. Smaka av med salt.
Innan servering:
Toppa Västerbottensostpajen med smörkrämen och finhackad salladslök samt gräslök.
Fotograf: Västerbottensost