Nöje

Vegetarisk burgare med panerande sötpotatispommes

Nu är våren här för fullt och sommaren närmar sig med stormsteg! Vad kan då passa bättre än att lyfta maten till en helt ny nivå, bjuda in vänner och samtidigt inspirera med en välsmakande och vegetarisk rätt? Spana in det härliga receptet nedan!

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Hamburgare kommer i många former och är en högt älskad festmat för många! Höj maträtten till en helt ny nivå med hjälp av krispiga panerade sötpotatispommes och med en vegetarisk burgare på ljuvlig portabellosvamp. Nedan delar vi det härliga och somriga receptet som gör en vanlig vardagsmiddag till ren fest på tallriken!

Källa: naturligt snygg

Vegetarisk burgare

Vegetarisk burgare

Marinad portabello

Marinad till två portabellosvampar
2 portabellosvampar
1 tsk tamarisoja
2 msk kokosolja
1/2 tsk örtsalt
Svartpeppar efter behag
1 nypa chiliflakes
1 tsk agavesirap, alt. annan valfri flytande sötning

Gör så här:
Blanda ingredienserna till marinaden och häll den i och på svamparna. Låt sedan svamparna ligga på ett fat med undersidan uppåt så att marinaden verkligen får absorberas av svampen. Stek den sedan tillsammans med auberginskivorna, beskrivning längre ner i inlägget.

Picklad rödlök
1 dl ättiksprit
3 dl vatten
1 dl sötströ/steviaströ
1 stor rödlök

Gör så här:
Koka upp ättiksprit, vatten och sötströ i en kastrull tills sötströkristallerna har lösts upp, ställ sedan kastrullen åt sidan. Skär löken i tunna skivor och lägg den i en glasburk. Häll på vätskan. Låt stå och svalna i rumstemperatur. Sätt sedan på ett lock och förvara i kylskåp.

Citronkräm
Ger ca 2 dl
2 dl kokosgrädde
1 vitlöksklyfta, pressad
Zest från 1 stor citron
1-2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1/2 tsk örtsalt
1 msk citronsaft
1 nypa gurkmeja
1/2-1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå i kylskåp tills det är dags för servering.

Aubergineskivor
Till ca 2 portioner
6-8 skivor aubergine
Örtsalt
Hushållspapper
Kokosolja att steka i

Gör så här:
Skär upp 6-8 auberginskivor, jag gjorde mina ungefär 1/2-1 cm tjocka. Lägg dom sedan på ett hushållspapper och salta med örtsalt. Lägg ett till hushållspapper ovanpå. Låt ligga en stund så att vätskan får dras ur en aning. Stek sedan auberginen gyllene i en stekpanna med lite kokos – eller olivolja i. I samma veva steker du även portabellosvampen på båda sidor.

Halloumi
Till ca 2 portioner
1 förpackning halloumi, jag använde laktosfri
Olja att steka i, jag använde olivolja

Gör så här:
Skär halloumin i tunna skivor och torka av den med hushållspapper. Stek sedan på medelvärme i olivolja tills den är gyllenbrun på båda sidor.

Tillbehör

Bröd
Valfria salladsblad
Tomat
Ärtskott

Att få ihop burgaren
Lägg ett bröd på en tallrik och lägg på en klick citronsås. Börja sedan att varva halloumi, aubergin, sallad, tomat, ärtskott, picklad rödlök och avsluta med portabellosvampen. Servera burgaren med sötpotatisstripsen och citronkrämen. Smaklig måltid!

Fri från
Glutenfri, raffinerat sockerfri, görs mejerifri genom att skippa halloumin, görs äggfri genom att använda ett bröd utan ägg.

Nästa bild
Sötpotatispommes i ugn

Sötpotatispommes i ugn

Du hittar receptet här!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!