Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Rocka Sockorna – därför bär vi omaka strumpor på Världsdagen för Downs syndrom

I slutet av mars drar vi på oss omaka strumpor för att hylla olikheter och alla människors lika värde. Här är allt du behöver veta om initiativet Rocka Sockorna.

Foto: Instagram @theextrafam

Den 21 mars varje år uppmärksammar vi Världsdagen för Downs syndrom, eller World Down Syndrome Day, genom att Rocka Sockorna. Initiativet går ut på att vi bär omaka strumpor för att visa att vi alla är olika men har samma rättigheter och värde.

Konceptet, som från början kommer från USA, kom till Sverige 2014 på initiativ av Svenska Downföreningen.

Anledningen till att just strumpor har blivit symbolen för dagen är att alla fyra varianter av Downs syndrom kommer av ett medfött genetiskt tillstånd kopplat till kromosompar 21 – och i mikroskop ser kromosomparen nästan ut som strumpor som ligger med hälarna mot varandra.

Så rockar du sockorna

För dig som vill uppmärksamma dagen finns det gott om Rocka Sockorna-material på Svenska Downföreningens hemsida. Givetvis drar vi även på oss våra snyggaste udda strumpor dagen till ära!

Om du vill stötta Svenska Downföreningen kan du gå ett steg längre och investera i den vinnande designen i årets upplaga av Happy Socks och Svenska Downföreningens designtävling för människor med Downs syndrom.

2022 års vinnare i tävlingen är Nils Walter från Ystad, vars musik-inspirerade design späckad med gitarrer, stjärnor och hjärtan har fått det passande namnet “Rock and Roll Sock”.

“Det mesta går lite lättare med musik och en bra sång sätter sig på huvudet. Med den här ‘rockande sockan’ vore det väl tusan om inte alla Rockade sockorna året om!”, lyder juryns motivering.

Här nedan hittar du Nils strumpa, som kommer paras ihop med en strumpa ur Happy Socks ordinarie sortiment och säljs till förmån för Svenska Downföreningen under perioden 1 – 31 mars 2022.

Källor: Förskoleforum, Svenska Downföreningen

Rock N’ Roll Sock - Happy Socks KÖP

Rock N’ Roll Sock - Happy Socks

Pris: 120 kronor.

KÖP

Nästa bild
Kids Rock N’ Roll Sock - Happy Socks KÖP

Kids Rock N’ Roll Sock - Happy Socks

Pris: 80 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!