Nöje

Så blir du den perfekta bröllopsgästen – 10 tips

Sommartider är också bröllopstider. Vi guidar dig till hur du blir den bästa gästen på bröllopet!

Foto: Shutterstock

Bröllop kan vara luriga med sina klädkoder och mindre kända etikettregler. Här hittar du tipsen som gör att du slipper begå ett faux pas på din vän eller släktings stora dag.

1. OSA så snabbt som möjligt

Försök att svara på inbjudan så snabbt som möjligt. Ju tidigare brudparet får ett hum om hur många som kommer på bröllopet, desto smidigare blir planeringen.

2. Be inte om en +1 om detta inte nämns i inbjudan

Det anses vara oförskämt att be om att få ta med någon som inte står med på inbjudan, såvida det inte står “+1” efter ditt namn, såklart. Om brudparet vill ha ett barnfritt bröllop så är även detta något som ska respekteras.

3. Kom i tid

Visst sägs det att fint folk kommer sent, men denna något tveksamma regel gäller absolut inte bröllopsgäster. Visa respekt och dyk upp i god tid – satsa på 20 minuter innan ceremonin börjar.

4. Lägg undan mobilen

Vad tror du att brudparet helst vill se när de precis har lovat varandra evig kärlek: sina nära och käras glada ansikten, eller ett hav av mobiler? Din bild av Olle och Stina framför altaret kommer inte att fylla någon som helst funktion för varesig dig eller dem – de har sannolikt anlitat en bröllopsfotograf som förtvivlat försöker ta ögonblicksbilder som inte domineras av amatörfotografer med iPhones i högsta hugg. Ta några bilder av festligheterna efter ceremonin som ett minne och låt sedan telefonen vara.

5. Lägg inte beslag på brudparet

Bröllop innebär sällan djuplodande samtal med brudparet. Självklart ska du se till att gratulera de lyckliga tu, men låt dem sedan gå vidare så att de hinner med att hälsa på alla sina gäster.

6. Följ klädkoden

Brudparet har tagit sig tid att tänka ut en klädkod av en anledning och den perfekta bröllopsgästen följer givetvis denna till bästa förmåga. Och – det tål att tilläggas – bär för guds skull inte vitt!

7. Ge en gåva

Att ge en gåva till brudparet är ett sätt att visa uppskattning för den tid och energi brudparet lagt ned på att anordna bröllopet. Tänk på att det är själva gesten som räknas, och att man kan gå samman flera stycken och lägga ihop till en gåva. Om det finns en önskelista är det bara att välja något ur denna, annars hittar du inspiration till uppskattade gåvor här!

8. Visa respekt under bröllopsmiddagen

Under tiden som andra håller tal lägger du ned dina bestick och låter vinglaset stå på bordet. Allra helst väntar du med toalettbesök eller att ta en nypa friskluft tills toastmastern berättar att det är dags för en paus. Kan du inte vänta så smyger du ut så diskret som möjligt, men inte under tiden som någon håller tal.

9. Lägg inte handväskan på bordet

Häng handväskan på stolsryggen eller ha den i knäet. Eventuella snusdosor ska inte heller ligga uppe på bordet.

10. Varannan vatten

Visst är bröllop festliga tillställningar, men den perfekta gästen ser till att inte gå till överdrifter med drickandet. Håll dig till varannan vatten.

Källor: The Knot, Bröllopsmagasinet

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!