Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Så lyckas du med godaste hemmagjorda pastan

I maj slog den italienska restaurangen Ricordi upp sina dörrar i Kungsträdgården, i Stockholm. Italiensk mat är alltid på tapeten och Ricordis egen kökschef Håkan Carlsson delar med sig av recept på hur du lyckas med den perfekta pastan i hemmaköket.

Foto: Pexels

Det finns många olika recept på pastadeg och den stora skillnaden mellan recepten, beror främst på de olika lokala köken och deras tillgång till olika råvaror. I norra Italien har man traditionellt sett använt vetemjöl och ägg och i södra Italien har man istället använt semolinamjöl med vatten. 

En god pastarätt passar såväl till vardags som till helgmiddag. Håkan säger att han “tror att anledningen till pastans storhet är dess enkelhet. Det enda man egentligen behöver för att laga egengjord pasta är vatten, ägg och mjöl – det har de flesta alltid hemma”

Nedan delar Håkan med sig av hur man gör en enkel pastadeg och ett recept på hans favoritpasta salsicciaragu med pappardeller. Perfekt att laga till helgen!

Pastadeg

Pastadeg

Du behöver: 

4 portioner.

Koktid färsk pasta 2-3 min

455g  mjöl ( tipo 00, durumvete) går även att blanda de båda mjölsorterna

260 g uppvispade ägg

Gör så här: 

Häll upp mjölet på en ren arbetsbärnk, skapa en grop i mitten på mjölet stor nog för alla äggen

Lägg i äggen i gropen, rör först om blandningen i gropen med hjälp av en gaffel

Därefter vispar du äggblandningen försiktigt med mjölet. Ta in lite mjöl åt gången vid kanterna av gropen. På så sätt undviker du stora mjölklumpar i degen. Det viktiga här är att arbeta in mjölet långsamt istället för att blanda in allt på en gång.

När du märker att degen börjar bli tjockare kan du börja jobba med händerna istället.

Den färdiga pastadegen ska vara smidig och jämn men inte så kladdig att den är kvar på händerna. Är den fortfarande lite kladdig kan du strö på lite mer mjöl. Räkna med att knåda degen ca 10 min.

Platta sedan till din pastadeg med händerna till en boll och lägg i plastfolie. Låt stå i kylskåpet i ca 60 minuter

Nu är degen mjuk och smidig och klar att användas

Beroende på vilken pastasort du ska göra, rulla ut degen till en avlång stång med händerna eller kavla ut pastadegen på ett mjölat bord till en rektangulär platta, ca 1 mm.
Tips: Gör gärna degen dagen innan du ska ananda den och ta fram den 1h innan den ska användas.

Foto: Pexels

Nästa bild
Hemmagjord Papardelle

Hemmagjord Papardelle

När du kavlat ut din färdiga pastadeg till en tunn rektangel så skär du upp den i fyra avlånga bitar längs med kortsidan och pudra med mjöl, jag använder durumvete att pudra med.

Rulla sedan en av de avlånga bitarna från (den nya) kortsidan. Använd en kniv  och skär ut ca 2 centimeter tjocka bitar, beroende på hur tjock du önskar din papardelle.

Rulla sedan ut bitarna och strö över lite mjöl och låt dem torka på bänken medans du fortsätter på samma sätt med resten av degen.

Skär du de i 1 cm breda så kallas de tagliatelle. Går att variera former i nästan oändlighet. Finns över 600 olika pastasorter.

Går även att använda till lasagnen, prova du kommer märka stor skillnad att göra lasagnen på färsk pasta, skär bara den kavlade pastan så den passar i den form du tänkt tillaga lasagnen i.

Foto: Pexels

Nästa bild
Salsicciaragu

Salsicciaragu

Du behöver: 

500g salsicciafärs eller färsk salsicciakorv

1  gul lök

4 vitlöksklyftor

300g stjälkselleri

2 dl vittvin

2 dl vatten

1 burk körsbärstomater på burk av bra kvalité

½ burrata per person

Färsk rosmarin

Färsk kruspersilja

Parmigiano-Reggiano

Gör så här

Skala korven och stek köttet i olivolja så det blir krispigt och ser ut som köttfärs.

Addera hackad lök, selleri och rosmarin och stek i några minuter.

Häll i vitt in, körbärstomater på buck och låt stud i en timme eller två.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med din hemgjorda pappardelle och toppa med riven parmesan, persilja och burrata!

Bara bjuda din käresta, familjen, släkten eller bara njuta själv

 

Foto: Taste.com

Nästa bild
Ricordi

Ricordi

Nästa bild
Ricordi

Ricordi

Nästa bild
Ricordi

Ricordi

Nästa bild
Ricordi

Ricordi

Nästa bild
Ricordi

Ricordi

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!