Nöje

Se Greta Thunbergs brandtal till eliten: “Svik oss inte”

För någon vecka sedan hölls den årliga elitkonferensen Brilliant Minds på Grand Hotel i Stockholm och Nobelprisnominerade Greta Thunberg var en av talarna. I sitt tal vädjar hon till publiken att sluta leva som de gör och tänka på framtida generationer. 

Foto: TT

I mars fick vi reda på att den 16-åriga miljöaktivisten Greta Thunberg blivit nominerad till Nobels fredspris för sitt arbete för miljön och hon fortsätter bara att inspirera med sin beslutsamhet. Här om veckan höll hon, inför ett flertal världskändisar, ett riktigt brandtal på konferensen Brilliant Minds. På plats var bland annat Barack Obama och prins Carl Philip.

I talet förklarar Greta hur långt denna klimatkris är på väg att gå, om inte publiken ser till att ändra sina vanor. Om nya permanenta förändringar inte görs när det kommer till det industriella samhället och utsläppen av koldioxid, då kommer vi inte kunna hantera det som följer.

– Omkring år 2030 kommer vi befinna oss i en sits där vi troligtvis har satt igång en kedjereaktion förbi mänsklig kontroll, som inte går att stoppa. Den kommer med största sannolikhet leda till slutet av vår civilisation, som den ser ut idag.

Greta förtydligar för publiken att förändringarna är möjliga, men att vi måste ändra i princip allt. Förändringen kommer dock inte bli lika drastisk för alla. Större delen av världens befolkning lever nämligen inom begränsningarna, det är en minoritet av befolkningen som inte gör det.

– De rikaste tio procenten av världens befolkning avger ungefär hälften av våra utsläpp av växthusgaser, de rikaste en procenten avger mer än de fattigaste femtio procenten.

Hon förklarar för publiken varför det just därför är så viktigt att just dem agerar som de förebilder de är.

– Det är inte människor från länder som Moçambique, Bangladesh eller Colombia som är mest ansvariga för denna krisen. Det är mest upp till personer som er här i publiken. Entreprenörer, kändisar, politiker, affärsledare. Människor som har mycket makt. Människor som konsumerar enorma mängder av saker, som ofta flyger runt om i världen – ibland i privatjets.

Hon fortsätter med att hon tycker att det värsta med det hela är att de normaliserar den extrema livsstil de lever, i och med att sätter en standard som andra människor strävar efter. Som förebilder behöver de göra en förändring, precis som systemet.

– Och ja, jag vet att vi behöver en ändring i systemet snarare än individuell förändring, men man kan inte ha det ena utan det andra. Om man ser tillbaka i historien så har alla stora förändringar i samhället börjat med människor på gräsrotsnivå. Ingen systemförändring kan komma utan en press från stora grupper av människor.

Greta fortsätter med att säga att hon inte klandrar dem som sitter i publiken, då hon förstår (och hoppas) att de agerar som de gör på grund av okunskap.

– Jag vet att nästan alla av er helt enkelt bara inte har fått tillräckligt med information, precis som resten av jordens befolkning.

I slutet av sitt tal ger hon publiken några uppmuntrande ord och avslutar det sedan med en vädjan om att de börjar nu.

– Jag är säker på att de flesta av er som sitter här kommer ha modet, visdomen och det sunda förnuftet att ta några steg tillbaka. Att se hela bilden, uppoffringarna som är nödvändiga och att bli de ledare vi behöver. Frågan är, kommer ni göra det i tid? Framtida generationer räknar med er. Svik oss inte.

Se hela Gretas inspirerade tal nedan.

Källa: Expressen

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!