Nöje

Selena Gomez drabbades av psykos – var “oigenkännlig” enligt vännerna

I en stor intervju med Rolling Stone berättar Selena Gomez om sin långa kamp mot psykisk ohälsa. “Ibland kunde jag ligga i sängen i flera veckor, bara att gå nedför trappan kunde göra mig andfådd”, berättar hon.

Foto: Instagram @selenagomez

Det var i samband med premiären av Selena Gomez nya dokumentär My Mind & Me förra veckan som skådespelerskan och artisten öppnade upp om sin kamp mot psykisk ohälsa i en intervju med Rolling Stone. Gomez berättade bland annat om livet med bipolär sjukdom och om den psykos hon drabbades av för ett antal år sedan.

“Hade ingen kontroll över vad jag kände”

2020 berättade Selena Gomez för första gången att hon har bipolär sjukdom, något som har färgat hennes liv sedan en längre tid tillbaka:

“Jag har varit inlagd på fyra olika behandlingshem”, berättar hon i intervjun med Rolling Stone. “Jag tror att jag var i tjugoårsåldern när det började bli riktigt mörkt, när jag började känna att jag inte hade kontroll över vad jag kände, oavsett om jag mådde jättebra eller jättedåligt.”

Gomez toppar och dalar kunde hålla i sig i flera veckor eller månader i taget. Ibland när hon var uppe i varv kunde hon inte sova på flera dagar, och perioderna av energi följdes av perioder av nedstämdhet:

“Det började med depression, vilket sedan ledde till att jag drog mig undan. Därefter kunde jag inte ta mig upp ur sängen. Jag ville inte prata med någon. Mina vänner kom och gav mig mat eftersom de älskar mig, men ingen av oss visste vad det var. Ibland kunde jag ligga i sängen i flera veckor, bara att gå nedför trappan kunde göra mig andfådd.”

Gomez berättar att hon aldrig har försökt ta livet av sig, men att tankarna har funnits där:

“Jag trodde att världen skulle vara bättre om jag inte var där”, säger hon i intervjun.

Drabbades av psykos 2018

2018 drabbades Gomez av en psykos, något som hon endast har fragmentariska minnen av – enligt henne själv började hon höra röster i sitt huvud som till slut överröstade allt annat. Hon spenderade flera månader på ett behandlingshem, paranoid och oförmögen att lita på någon. Enligt hennes vänner var hon “oigenkännlig”.

Det var på behandlingshemmet som hon fick diagnosen bipolär sjukdom och därmed började förstå sitt eget mående. När hon väl blev utskriven från behandlingshemmet började vägen mot acceptans:

“Det krävdes mycket hårt arbete för mig att acceptera att jag var bipolär, och att lära mig att hantera det eftersom det aldrig skulle försvinna”, säger hon.

Gomez fick även hjälp av en ny läkare som ansåg att hon hade fått för många olika läkemedel under sin tid på behandlingshemmet. Idag tar hon endast två olika läkemedel, men de kommer med bieffekter som gör att hon sannolikt inte kan få biologiska barn:

“Det är en väldigt stor grej som finns i mitt liv”, säger hon, men tillägger: “Oavsett hur det är meningen att jag ska få barn så kommer det hända.”

Hit kan du vända dig om du mår psykiskt dåligt:

Vid akut kris, ring 112.
Mind, Självmords-linjen, ring 901 01 eller chatta på www.mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/
Kontakta en vårdcentral om du har varit mycket nedstämd i mer än två veckor, eller om du mår så dåligt att du har svårt att klara av din vardag – läs mer på 1177.se.

Se trailern för Selena Gomez: My Mind & Me här!

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!