Nöje

Skådespelare nekas roller på grund av botox och fillers

De senaste dagarna har det blossat upp en debatt om hur kvinnliga skådespelare nekas roller på grund av skönhetsingrepp. Samtidigt riktas kritik mot branschens dubbelmoral och kvinnor vittnar om att de förväntas hålla sig unga för att få roller.

Foto: TV4

De senaste dagarna har flera rollbesättare vittnat om hur skådespelare som gjort skönhetsingrepp nekas vissa roller, ibland även utan att få veta varför. Rollsättaren Catrin Wideryd berättar för Kulturnytt att botox och fillers kan påverka ansiktsuttryck och mimik på ett sätt som inte är önskvärt för regissörerna. “Man kan tappa nyanser. Din mimik och dina uttryck är ju mycket ditt verktyg som skådespelare”, säger hon.

En annan anledning att skådespelare som gjort skönhetsingrepp nekas roller kan vara att den aktuella serien eller filmen utspelar sig under en historisk tid då skönhetsingrepp inte fanns. Samtidigt vittnar kvinnliga skådespelare om att de förväntas hålla sig unga för att få roller.

“Branschen har ett enormt ansvar”

Regissören och skådespelaren Helena Bergström intervjuades nyligen om frågan i TV4:s Efter Fem. Hon poängterade då att det är viktigt att frågan diskuteras på ett strukturellt plan, istället för att peka ut specifika skådespelerskor. Frågan lyftes i programmet även av filmrecensenten och journalisten Wanda Bendjelloul. Hon berättar att frågan diskuterades i USA redan runt millennieskiftet men att det sedan dess har hänt mycket, även om det går långsamt. Idag, menar hon, får kvinnliga skådespelare som inte gjort ingrepp mer intressanta och åldersadekvata roller. “Branschen har ett så enormt ansvar”, säger hon i intervjun. “Man sitter ju på makten att förändra detta”, lägger hon till.

Även Helena Bergström håller med om branschens ansvar. “Det är ett problem att man inte får åldras”, säger hon i Nyhetsmorgon. “Visa att ni vill ha kvinnor som får åldras också”, säger hon och riktar sig till den svenska filmbranschen.

Foto: TV4

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!