Nöje

Skäringer hyllar Fucking Åmål-talet som var före sin tid

År 1999 går Alexandra Dahlström upp på Guldbaggegalans scen för att ta emot ett pris för sin medverkan i filmen Fucking Åmål. Nu 19 år senare hyllar Mia Skäringer skådespelerskans försök att i sitt tal prata om sexism, trots att hon tystas av de manliga kollegorna på scen. 

Foto: IBL

Under årets gala var det ett flertal skådespelerskor som höll en manifestation för #tystnadtagning och protesterade mot sexismen i branschen. En av kvinnorna i spetsen var Mia Skäringer som efter galan delade ett klipp från Guldbaggegalan 1999. Klippet visar en 14-årig Alexandra Dahlström som står på scenen för att ta emot sitt pris och avslutar sitt tal med att prata om sexismen i branschen. Hon tystas då av sina manliga kollegor och av Loa Falkman, som är konferencier.

– Jag tycker det är lite tråkigt med all sexism och utseende fixering, hinner Alexandra säga innan Loa avbryter henne och kallar henne “mitt lilla hjärta”.

Trots att att hon blir överröstad av Loa bestämmer hon sig för att säga ifrån.

– Förminska inte mig nu och håll på och var sådär “åh”, svarar hon och klappar Loa på huvudet som gör allt för att dra uppmärksamheten till musiken som börjar spelas.

I sitt Instagram-inlägg hyllar Mia Skäringer nu Alexandra och tackar henne för att hon var så modig och banade väg.

“Man känner ändå att vi har kommit en bit med sandpappret mot strukturerna”, skriver Mia i sitt inlägg.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!