Nöje

Forskning visar hur närheten till vatten förbättrar vår mentala hälsa

Har du någonsin känt en inre harmoni som sprider sig genom kroppen när du står och blickar ut över ett öppet vatten… Eller ännu bättre, när du tar ett naturligt dopp en ljummen sensommarkväll? Den känslan stärks av studier som visar att vatten har en lugnande effekt på oss och en positiv effekt på våra hjärnor.

Foto: Unsplash

Det är inte konstigt att vi människor dras (och alltid dragits till) vatten av alla dess slag. Inte minst nu under semestertider. Här listar vi fem fördelar med att spendera sommaren vid vattnet!

1. Vatten är lugnande och stärkande

Bara ljudet av vatten kan få oss att känna harmoni. Upplevelsen av vatten påverkar vårt parasympatiska nervsystem och ljudet används flitigt i olika behandlingar för att få folk att komma till ro och slappna av.

2. Vatten ökar din kreativitet

När vi är i närheten av vatten så stänger våra hjärnor av stress och går in i ett ”avslappnat läge”. Detta påverkar i sin tur kreativiteten då tankarna får chans att flöda fritt utan yttre påverkan från olika sorters stressmoment.

”En teori till det är att vi evolutionärt är så bekanta med dessa uråldriga miljöer, att hjärnan slappnar av,” säger Inga-Lena Bengtsson, specialist i psykiatri till Aftonbladet.

3. Vatten och natur lindrar stress och ångest

Allt fler studier tyder på att den bästa medicinen mot stress och ångest kan vara klipporna vid havet.

“Forskning visar att personer som har mindre än 300 meter till närmsta grönområde – och som använder det för rekreation – har betydligt bättre hälsa,” säger Inga-Lena Bengtsson.

4. Vatten ökar fördelarna med motion

Att träna och motionera är ett bra sätt för att förbättra vår fysiska men även psykiska hälsa. Testa att ta en springtur längs med vattnet eller avsluta träningspasset med ett dopp nästa gång – för ytterligare en hälsoboost.

5. Vatten är en rik källa av negativa joner

Effekterna av positiva och negativa joner har en stor inverkan på hur vi mår. Positiva joner kommer från elektriska apparater såsom datorer, mikrovågsugnar och hårtorkar (som dränerar oss om vår naturliga energi) medan negativa joner kommer från vattenfall, hav, vågor och åska.

Den rika mängden negativa joner i atmosfären påskyndar vår förmåga att absorbera syre och balansera nivåerna av seratonin (som är kopplad till humör och stress). Det förbättrar koncentrationen, gör oss piggare och föryngrar sinnet.

Så ta en promenad längs med vattnet, åk och bada och kasta dig i havet i sommar. Det tänker vi göra!

Källa: Aftonbladet, Lifehack

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!