Nöje

Svampexperten: Så hittar du kantareller i skogen

Kantarellsäsongen är i full gång och börjar sakta men säkert lida mot sitt slut. Redan vid midsommar kan skogens guld poppa upp lite här och var och säsongen brukar sträcka sig till oktober. Med några enkla knep kan du lägga vantarna på de sista läckerbitarna!

Foto: Instagram @karlssons_kantareller/Unsplash

Vi är många som trängs i skogarna den här årstiden med ett enda mål – solgula kantareller som fräser med lite finhackad schalottenlök i stekpannan. Den friska luften och ljuset är förstås ett plus, men högsta prio är att lägga vantarna på skogens absolut lyxigaste råvara. Med några enkla knep kan du öka dina chanser avsevärt när du går och söker av markerna med lasersyn. I takt med att höstens löv blir gulare blir det förstås ännu svårare att hitta de små guldkornen, men vi hjälper dig!

Tre tips till svampplockaren

  • Kantarellerna växer ofta i anslutning till träd och växer bra där det finns lagom med skugga och mossa. Mossan skyddar svampen och hjälper den att växa sig större. De trivs också vid vägkanten till gamla skogsvägar och där det är lite upptrampat, ex. vid gamla traktorspår. 
  • Kantarellerna har ett karakteristiskt utseende men det är viktigt att verkligen ha koll på att man plockar rätt svamp. Narrkantarellen kan misstas för vanlig kantarell men den är både seg och smaklös. 
  • För att undvika misstag bör du införskaffa en uppdaterad svampbok. Gamla svampböcker bör man undvika då svampar som tidigare setts som ätbara i själva verket betraktas som giftiga idag.

Läs även:

Kantarelltoast – Foodjunkies bästa höstrecept med otippad ingrediens.

Mästerkocken – så rensar du dina kantareller blixtsnabbt!

Kantarellpizza toppad med grönkål och Emmentalerost.

Foto: Instagram @karlssons_kantareller/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!