Sveriges bästa Gin & Tonic ska koras – prova de 6 finalrecepten
Nu står det klart vilka bidrag som gått till final i Schweppes tävling “Sveriges bästa Gin & Tonic.” Tre professionella bartenders och hemmamixare har valts ut av juryn och nu är det upp till folket vem som kammar hem vinsten!
Recepten från de entusiastiska hemmamixarna och professionella bartenders har tagits fram som de mest nyskapande och välsmakande alternativen. Ett vinnande recept kommer att utses i varje tävlingsklass och recepten i årets final är utvalda av en jury. Nytt för i år är att folkets röster avgör vilka recept som ska belönas med titeln “Sveriges Bästa Gin & Tonic 2021.”
Här kan du lägga din röst fram till den 23e augusti!
Chilliberry GT
En GT vars smaker för tankarna till oförglömliga sommarkvällar. Här möts het chili och söt jordgubbe
i en dans med porlande tonic, is och gin.
Du behöver:
Is
5 cl Tanqueray Mandarin Gin
2 cl Chili Syrup
8 cl Schweppes Tonic & Hibiscus
4 st Jordgubbar
Chilifrukt
Gör så här:
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin och chilisyrup. Skär jordgubbarna och placera dem i glaset. Addera en sjättedels chilifrukt.
Toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt i glaset med barsked.
Chilisyrup
Du behöver:
3 chilifrukter
5 dl socker
3,5 dl vatten
Gör så här
Koka upp samtliga ingredienser under omrörning till dess att sockret smält. Sila av chilifrukten, låt svalna och förvara sedan i kylskåp.
Sommar på bryggan
Is
5 cl Brygga Lilla London Gin
5 cl färskpressad, sötad juice av galiamelon
5 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
Citronmeliss
Galiamelon
Rosvatten
Ätbara blommor
Gurkskiva skuren på längden
Gör så här:
Placera en längdskuren gurkskiva längs glasets insida. Addera juice av galiamelon och fyll sedan upp glaset med is. Lägg i tre frysta melonkulor och blad av citronmeliss. Tillsätt gin och toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Spraya rosvatten i glasets öppning. Garnera med ett par ätbara blommor och citronmeliss.
Melonjuice
Du behöver:
1 Galiamelon
5 dl Socker
5 dl Vatten
Gör så här:
Så gör du
Dela galiamelonen på mitten. Ena halvan skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull ihop med vatten och socker, koka upp under omrörning till dess att sockret smält och melonen blivit mjuk. Ta från spisen och låt svalna, låt melonen ligga kvar i sockerlagen över natten. Sila ur melonen. Ta fram andra halvan av melonen och mixa ordentligt i en mixer. Tillsätt en halv dl av melonsockerlaget till den mixade melonen (smaka av så du får en fin sötma). Sila den färdiga juicen genom en finmaskig sil och därefter genom en silduk.
Melonkulor
Du behöver:
1 Galiamelon
Gör så här:
Gröp ur melonköttet med ett kuljärn så det formas. Frys in över natten.
Coco Azul
5 cl La Republica Amazonica Gin
2 cl Blue Coco Syrup
8 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
2 barskedar Cocos Tinture
Citronzest
Gör så här:
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin, Blue Coco syrup och Cocos Tinture. Toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Garnera med citronzest.
10 cl kokosvatten
7 cl bianco vermouth (går även bra med vitt vin)
7 cl Shake it Mixers Blue Curacao
7 cl limejuice
2 nypor salt
2 dash absinth
10 cl kokosgrädde
Gör så här:
Blanda alla ingredienser förutom kokosgrädden. Häll sedan mixen i kokosgrädden (denna kommer att göra så att ingredienserna skär sig). Låt stå i ca 2h. Filtrera blandningen genom ett kaffefilter. Mixen kommer nu att vara genomskinlig, sila, häll upp i en flaska och förvara i kylen.
10 cl vodka, rom eller gin med ca 50% eller mer i alkoholhalt
3 matskedar kokosolja
Gör så här:
Värm upp kokosoljan tills den är helt flytande. Häll oljan och spriten i en burk och låt stå i ca 8h. Skaka burken då och då. Lägg sedan burken i frysen och låt stå i ca 24h. Ta ut burken. Fettet från kokosoljan kommer nu att ha fryst och spriten kommer att ha fått smaken av kokos. Sila upp vätskan och förvara i en flaska.
The Sauvignon GT
Du behöver:
Is
5 cl Sorgin Yellow
1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
Apelsinzest
Torkad apelsin
Gör så här:
Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva.
Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
Du behöver:
7 gram färsk ingefära
1 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång
Gör så här:
Torkad Apelsin
Du behöver:
1 ekologisk apelsin
Gör så här:
Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och torka på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills helt torkade. Ta bort från bakplåtspappret innan dem svalnar.
Ginsburg GT
Du behöver:
Is
4 cl Hernö Old Tom med Earl Grey
8 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus
1 cl Råsaft av rabarber
Rabarber
Gör så här:
Låt en påse med Earl Grey te dra i några minuter i ginen. Ta fram ett glas och fyll det med is, varvat med tunt skuren rabarber. Tillsätt te-infuserad gin och råsaft av rabarber. Toppa glaset med tonic. Garnera med en skuren rabarberstav.
Råsaft av rabarber
Du behöver:
3 stjälkar rabarber
Gör så här:
Dra bort det yttersta skalet på rabarberstjälken med hjälp av en kniv. Skär sedan stjälken i bitar och kläm ur saften.
Salty Spruce
En GT som låter oss upptäcka den oemotståndliga beskan från granskott. Förutom skogens gröna guld bygger den spännande blandningen på rosépeppar, läskande tonic, citron och Himalayasalt.
Du behöver:
Is
5 cl Granskottsinfuserad gin
10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
Rosépepparsalt
Juice från en citron
Gör så här:
Häll citronjuice på ett fat och rosépepparsalt på ett annat. Ta fram ett glas och doppa kanten på glaset i citronjuicen och därefter i rosépepparsaltet, så du får en fin frostad kant. Fyll glaset med mycket is. Tillsätt granskottsinfuserad gin och toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper.
Granskottsinfuserad Gin
Du behöver:
2,5 cl nyplockade granskott
5 cl Tanqueray London Dry Gin
Gör så här:
Blanda granskott och gin i en burk med lock. Låt stå svalt i 24h. Sila av och häll över vätskan i en ren behållare.
Rosépepparsalt
Du behöver:
Himalayasalt
Rosépeppar
Gör så här:
Häll lika delar Himalayasalt och rosépeppar i en mortel och stöt tills kryddorna är finfördelade.