Nöje

Tre steg för ett hållbart nyårslöfte

Nyårslöften om att gå ner i vikt, börja träna och uppnå karriärsmål håller sällan över tid. Psykologen Charlotte Ulfsparre tipsar om hur man sätter ett hållbart nyårslöfte över tid.

Foto: Pexels

Charlotte Ulfsparre är leg. psykolog och leg.psykoterapeut på Ahum och hon menar att nyårslöften bör handla om att må bra och inte sätta press. “Att spendera mer tid med familjen, få till egentid för att pyssla om sig själv är exempel på värdefulla nyårslöften som handlar om att ge mervärde till livet”, säger hon.

Vanligt att sätta för höga mål

Det är ett vanligt misstag att sätta för höga och prestationsbaserade nyårslöften. “Vi måste sluta jämföra oss med andra och istället för prestationsbaserade mål för det nya året, tänka ut vad som är viktigt i livet. Sätt ett nyårslöfte som ger mervärde och riktning i livet. Det finns ingen prestation att gå i rätt riktning utan kan hjälpa till när du tappar balansen”, säger Charlotte Ulfsparre.

Så här sätter du ett hållbart nyårslöfte

  • Fundera ut och skriv ner vad som är meningsfullt för dig. Det här blir din riktning. Exempelvis, tillbringa mer tid med din familj.
  • Bryt ner riktningen till faktiska och konkreta steg. Börja gärna med något litet. Exempelvis, ät middag tillsammans vid matbordet utan telefoner en gång den här veckan.
  • Bygg på med fler små steg som tar dig i samma riktning. Exempelvis, laga middag ihop en dag, ta en promenad tillsammans, gå på bio, krama varandra.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!