Nöje

Poeter, lila outfits och historia som skrevs – här är snackisarna från installationen

Onsdagen den 20:e januari svors Joe Biden in som USA:s 46:e president och tog över rollen efter Donald Trump – men det var en 23-årig poet som stal showen. Nedan har vi samlat några av snackisarna från gårdagen!

Joe Bidens fru, Jill Biden, har tidigare valt att bära lila. Nedan kan du läsa om varför! Foto: joebiden.com

1. Amanda Gorman

Många drar en lättnadens suck när Joe Biden nu är USA:s president, men det var inte han som imponerade mest under onsdagen. Nej, mest omtalad blev istället den 23-åriga poeten Amanda Gorman som nyligen tog examen från Harvard. Med sitt spoken word-inspirerade framträdande stal hon showen när hon framförde dikten “The Hill We Climb” och inspirerade många.

En av de som imponerades var Oprah Winfrey som gjorde en referens till Maya Angelou, poeten och aktivisten som framförde dikten “On the Puls of Morning” på installationen för Bill Clinton 1993, och bland annat skrev att “Maya Angelou jublar”.

Du ser Amanda Gormans framträdande nedan och här kan du läsa hela dikten.   

2. En historisk vicepresident

Du har säkert hört det tidigare, men det tål att upprepas att Kamala Harris ju faktiskt skriver historia på fler sätt än ett. Förutom att hon är den första kvinnan någonsin att sväras in som vicepresident så är hon även den första svarta samt första asiatisk-amerikanska vicepresidenten, tre faktum som lyftes fram flera gånger av talarna under gårdagens ceremoni.

Även Kamala Harris lyfter ofta fram sin bakgrund, inte minst i den här hyllningen till sin mamma Shyamala Gopalan Harris och andra kvinnor som banat väg för Kamala Harris genom historien:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Kamala Harris (@kamalaharris)

3. Lila outfits med en alldeles särskild betydelse

Det kan verka ytligt och stereotypt att ha med några av kvinnornas kläder på den här listan, men valet av kläder hade faktiskt en alldeles särskilt betydelse. Både Kamala Harris, de tidigare presidentfruarna Michelle Obama och Hillary Clinton samt senatorn Elizabeth Warren bar lila – en färg som ses som en blandning av blått och rött, vilket är demokraternas respektive republikanernas partifärger. Med andra ord ska valet av lila ses som en symbol för att ena de två partierna, skriver bland annat The Independent och Vanity Fair.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av The HC (@humancentral)

Men det finns också en annan anledning till att Kamala Harris bar lila; förutom att det var en av färgerna som användes under suffragettrörelsen för kvinnors lika rättigheter så användes den även av ikonen Shirley Chisholm när hon på 70-talet var den första kvinnan att kandidera till att bli demokraternas presidentkandidat. Kamala Harris har flera gånger under valrörelsen lyft fram Shirley Chisholm som en förebild och gårdagens val av kläder ses alltså som ännu en hyllning.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Vice President Kamala Harris (@vp)


Läs också: 5 saker du behöver veta om Kamala Harris och hennes föregångare

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!