Utsatt för gaslighting? – så känner du igen varningstecknen
Det kan vara mycket svårt att inse att man blir utsatt för gaslighting. Känner du att din partner, en vän eller medarbetare lyckas ta sig in i huvudet på dig och får dig att tvivla på dig själv? Då bör du absolut läsa vidare.
Gaslighting är ett begrepp som förekommit mer och mer den senaste tiden. Begreppet har från början inspirerats av pjäsen “Gas light” där Ingrid Bergman spelar en av huvudrollerna i filmatiseringen. Det är en berättelse om en man som försöker intala sin fru att hon är galen, för att kunna stjäla från henne.
Så känner du igen en gaslighter
Gaslighting är en typ av manipulation som någon använder för att få maximal kontroll över dig. Det kan handla om att förvränga eller utelämna information på ett smygande sätt. Manipulationen går ut på att få dig som offer att börja tvivla på dig själv och dina egna uppfattningar. Det kan vara svårt att upptäcka att man blir utsatt för gaslighting, men det är en kraftig manipulation som ingår i begreppet psykisk misshandel. En gaslighter kan till exempel:
- Mena att du uppfattar saker fel.
- Anklaga dig för att glömma saker.
- Anklaga dig för att vara aggressiv eller psykiskt labil.
Ofta kan det också finns spår av sanning i anklagelserna, vilket förövaren utnyttjar till sin fördel.
Några saker som bör få varningsklockorna att ringa är om du:
- Ofta får höra att du är överkänslig. Det är typiskt att förövaren förminskar den utsattas känslor.
- Personen förnekar att saker du uppfattar som negativa ens har hänt. Du kan då riskera att börja tvivla på dina egna instinkter och lita mer på förövarens “verklighet.”
- Du får ofta höra att du har extremt dåligt minne. Förövaren påpekar gärna att du håller på att bli galen och kan över tid få dig att ifrågasätta ditt eget förnuft.
Detta ska du göra om du blir utsatt
- Låt inte förövaren stressa dig och skapa situationer där hen får övertaget. Dokumentera och be om saker på sms eller mail så att det finns sparat och du kan dubbelkolla.
- Lita på din intuition. Känner du att allt inte står rätt till så bör du lyssna på det. Dela dina tankar med andra människor du litar på eller sök upp grupper på sociala medier.
- Ring alltid 112 om det är fara för livet. Kontakta polisen, vårdcentralen eller socialtjänsten i din kommun eller ring till Kvinnofridslinjen på 020-505050. Det finns också jourer som erbjuder samtalsstöd för män, till exempel Akillesjouren.
Källa: Psykopatpodden, kry, wellness