Nöje

Vägen till vigseln: Så håller du ett oförglömligt tal – 8 tips som gör skillnad

I artikelserien ”vägen till vigseln” kan ni följa Metro Modes redaktionschef, Cassandra Lundgren genom om alla förberedelser – i jakten på drömbröllopet. Varje vecka bjuder hon på värdefulla tips och trix som du kommer att ha nytta av, hur din stora dag än ser ut! Den här veckan hjälper hon dig som gäst att lyckas med ett oförglömligt tal till brudparet. 

1. Skriv talet i god tid

Att stressa fram ett tal till någon man tycker om är aldrig en bra idé, även om man talar från hjärtat. Ett mycket bättre alternativ är att börja skriva talet i god tid innan bröllopet/festen/tillfället i fråga. Fundera på vad du förknippar med personen/personerna du ska hålla talet till eller ämnet du ska tala om och skriv ner några stödord att utgå ifrån.

 

2. Håll en röd tråd 

Trollbind publiken redan från start genom att fånga deras uppmärksamhet på direkten. Håll sedan en röd tråd och tala i lugnt tempo med olika tonlägen. Glöm heller inte att planera in effektfulla konstpauser i talet. Och du, en stark inledning kräver även en stark avslutning.

 

3. Förmedla en känsla 

Kanske har du hört talas om Etos, Patos och Logos från retorikens antika Grekland som går ut på att skapa förtroende, anspela på känslor och leverera fakta med logik. Viktigast av dessa är helt klart Patos som handlar om att väcka känslor hos publiken. Ofta kommer vi inte ihåg ord eller meningar – utan känslor.

 

4. Förbered dig väl 

Ska du visa foton eller videoklipp medan du talar eller kombinera talet med en sång eller melodi? Förbered dig väl genom att gå igenom talets alla inslag och träna på hela helhetsupplägget.

 

5. Klocka talet 

Nej, det är inte passande att tala i tio minuter även om det är din dotter som gifter sig. Håll talet kort och koncist. Här är det med andra ord viktigt att “kill your darlings”. När talet är färdigt så återstår det att klocka dig själv. En – tre minuter räcker gott och väl för ett tal.

 

6. Lär dig talet utantill 

Efter att du checkat av alla förberedelser vad gäller teknik, ljud, ljus, och längd så återstår det att träna. Ställ dig framför spegeln om du vill men testa också att hålla talet inför några personer i din närhet. Då tränar du både på att tala inför publik samt kan få nyttig feedback på köpet.

 

7. Tänk positivt – visualisera 

Tänk positivt och visualisera ett fantastiskt tal i huvudet innan du går och lägger dig om kvällarna inför den stora dagen. Ge dig själv credd för jobbet du lagt ner – du är grym!

 

8. Var närvarande 

Många tycker att det är nervöst att hålla ett tal, men nu när du är väl förberedd och tänker positivt känns det bättre. Eller hur? Under själva talet är det viktigt att vara närvarande och tala från hjärtat. Involvera även alla personer i rummet genom att hålla ögonkontakt med dem då och då. Ta slutligen ett djupt andetag innan du klingar i glaset. Det här kommer att gå hur bra som helst!

Foto: Unsplash 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!