Nöje

Vanessa om att våga ändra riktning på influencerdrömmen: ”Det har varit psykiskt påfrestande”

Hundratusentals följare på instagram och friheten att bestämma över sin egen tid. Lägg till lyxiga goodiebags utanför dörren och inbjudningar till flashiga events – och du får en bra insikt i influencern Vanessa Valderramas liv. En drömmig vardag som med tiden visade sig vara allt annat än just Vanessas dröm. Här öppnar inredningsprofilen upp om kraften i att följa sin magkänsla, lita på sin inre röst och våga ändra riktning på något som på papperet verkade helt perfekt.  


Namn: Vanessa Valderrama
Ålder: 25 år
Bor: Sigtuna
Gör: Influencer/designer
Familj: Sambon Enis och dottern Alma. Samt bebis i magen.
Instagram: @interiorbyvanessa och @diy_byvanessa

När förstod du att inredning var mer än bara ett intresse?

– Ungefär ett år efter att jag startade mitt Instagram-konto började jag inse vilken glädje jag fick utav inredning och av att få vara kreativ i mitt arbete.

Du har idag över 180 000 följare, vilket är himla mycket. Finns det någon ”hemlig kod” för att få så många följare?

– Jag tror att du måste vara unik i ditt arbete och hitta din stil. Det är i alla fall vad jag fått höra av mina följare. Med unik menar jag inte att man behöver vara ensam om sin stil, för jag anser ändå ha en rätt så “vanlig” och trendig stil. Det handlar snarare om att göra trenden till sin egen.

Hur gick det till då du bestämde dig för att faktiskt ta klivet och satsa helhjärtat på din stora dröm och säga upp dig från ditt ekonomijobb? 

– Jag tänkte länge innan jag tog steget och sa upp mig. Inte för att jag var rädd utan mer för att jag trivdes på mitt jobb som ekonomiassistent och med mina kollegor. Där såg ingen mig som influencer och jag älskade det.  

Kommer du ihåg känslan när du precis hade sagt upp dig?

– Ja, jag var så ledsen. Det tog ett tag för mig att faktiskt känna glädjen över beslutet. Men samtidigt var jag väl medveten om varför jag var ledsen och tillät mig vara det. Efter några dagar kände jag mig dock som världens gladaste och var så pepp på framtiden!

Jag vet att den positiva känslan du känt för att vara influencer på heltid förändrats med tiden?

– Ja, den förändrades efter ca två år som influencer. Jag började snabbt inse vilken press det kom med yrket. Jag började också kunna se ett mönster kring andra influensers som verkade må dåligt till och från av samma anledning.

Varför tror du att många influencers kan må dåligt?

– Jag tror det handlar om pressen att ständigt leverera och alltid vara tillgänglig. För mig så tog det bort det roliga med inredning.

Du har nu kommit fram till att du inte vill arbeta som influencer på heltid…

– Jag vill inte ha ett yrke som ständigt kräver min närvaro. Jag förstår att alla arbeten är tidskrävande och har sina ups and downs men när du är influencer så finns det inget 8-17. Ditt arbete tickar på 24 timmar om dygnet och du mäts i siffror vilket gör att du snabbt börjar jämföra dig med andra i branschen. Det är väldigt psykiskt påfrestande.

– Visst är det lyxigt med lite goodiebags utanför dörren när man kommer hem och inbjudan till fancy events. Bra betalda samarbeten och möjligheten att arbeta hemifrån. Men det är ett jobb du aldrig kan lämna ifrån dig. Om du inte lyckas dra en tydlig gräns mellan arbete och privatliv så blir det lätt så att det går ut över ditt sociala liv. Man blir lätt beroende av sin telefon och glömmer bort hur viktigt det är att leva i nuet.

Men du kommer fortsätta med det som din sidosyssla?

– Jag vill ändå tro att det går att vara influencer och inspirera andra utan att slita ut sig själv. Jag vill fortfarande tro att jag kan arbeta med detta och känna att det ger mig ren glädje. Jag vill tro att jag kan styra mitt arbete till den gräns som jag orkar och vill.

Hur ser din dröm ut idag?

– Jag har nu mitt egna bolag och satsar på att designa egen inredning. Det är en dröm jag haft väldigt länge.

Du har även ett spännande designsamarbete på G. Berätta om det?

– Ja, för ungefär ett år sedan kontaktade Schangtil design mig och frågade om jag var intresserad av ett designsamarbete. Jag var väldigt noga med att träffa Anna på Schangtil Design innan jag bestämde mig då det kändes viktigt att vi trivdes tillsammans vilket vi gjorde. Jag är så pepp på lanseringen!

Vad kan vi vänta oss i kollektionen?

– Svart marmor, guld och rosa. Jag ville att min första kollektion verkligen skulle känneteckna @interiorbyvanessa vilken den gör. Jag valde även att designa något jag själv sökte men inte kunde hitta på marknaden.

Sist undrar jag om du har några tips längs med vägen för den som vill göra resan som du själv har gjort?

– Kämpa! Det tar tid. Men glöm inte att leva i nuet också samtidigt som du kämpar. Låt det hellre ta ett år extra att lyckas med det du vill än att påskynda allt. Med vila kommer kreativitet!

Vanessa tillsammans med sambon Enis och dottern Alma. 

Vanessas designarbete tillsammans med Schangtil design släpps nu vilken dag som helst och här kan du kika in hos Vanessa för att spana efter kollektionen och såklart njuta av en massa inredningsinspiration.

Foto: Privat 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!