Nöje

Varför blir vi förälskade i en viss person? Så här säger vetenskapen!

Du tänker på hen hela tiden och världen kretsar runt er kärlek. Men vad är det egentligen som gör att du faller för just en person? Här listar vi fyra faktorer som enligt vetenskapliga teorier får oss att bli förälskade!

Foto: Unsplash/ @ilumire & @cmdrshane

1. Fas i livet

I ung ålder är det enklare att falla för en person som kan hjälpa dig att hitta dig själv och beroende på vilken fas du befinner dig i livet kan avgöra om du blir förälskad. Känner du dig harmonisk och lugn kommer du förmodligen förälska dig i en person som är detsamma. Är du den som alltid faller för “bad boys” eller hamnar i destruktiva förhållanden? Psykologen Anette Utterbäck, berättar till DN, att förklaringen ofta fungerar som en spegel av var du själv är i livet.

2. Igenkänning

Forskarna Arthur och Elaine Aron gjorde ett psykologiskt test och tog fram 36 frågor som ska kunna grunda för en förälskelse och förhoppningsvis göra att två personer finner gemensamma likheter. Har du och din partner kanske samma personlighetssdrag, värderingar eller mål i livet? Psykologen Anette Utterbäck menar att en stark igenkänning mellan två personer kan leda till förälskelse!

Läs också: 36 frågor som får hen att bli kär i dig!

3. Känna sig omtyckt

Forskaren Arthur Aron menar att det är viktigt att komma varandra nära, dels genom ord men också genom handlingar och kroppsspråk. Detta kan i sin tur leda till ett starkare intresse och även kärlek.

4. Ögonkontakt

Ögonkontakten mellan personer kan skapa känslor av förälskelse och producerar det kemiska ämnet fenyletylamin. Tester visar att ögonkontakten ska hållas i ungefär två minuter för att få full effekt. Kanske blir det lätt obehagligt att stirra i någons ögon så länge, men att ögonkontakt är viktigt är värt att lägga på minnet!

Källa: Elle, Psykologiguiden

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!