Veganskt julbord – 9 goda recept
Det har aldrig varit enklare att servera och inkludera veganska recept på julbordet. Nedan listar vi sju underbara recept på vegansk julmat som funkar hos hela familjen samtidigt som den är snäll mot både djuren och miljön.
Att äta veganskt på jul är allt annat än tråkigt! Nedan kan du ta del av smakrika och nytänkande recept på allt från vegansk sill till julskinka och Janssons frestelse. Det bästa av allt är att rätterna är enkla att förbereda och kräver få ingredienser. Enkelt, gott och veganskt med andra ord!
Yipin gör svensktillverkad tofu i Vallentuna utanför Stockholm och är Sveriges första tofuproducent. Tofun tillverkas hantverksmässigt och görs av ekologiska sojabönor odlade i Frankrike.
Vegansk julskinka - griljerad alspånsrökt tofu
230 g Yipin alspånsrökt tofu
1 msk senap, grovkornig, söt
1 msk vegansk matlagningsgrädde
1 tsk socker
½ dl ströbröd
- Sätt ugnen på 225°C.
- Lägg tofun på en plåt med bakplåtspapper.
- Rör ihop senap, socker, matgrädde och ½ msk av ströbrödet. Bred ut blandningen runt om hela tofun. Strö över resten av ströbrödet och stick ner nejlikor på toppen.
- Griljera i ugnen i 10–15 min. Skär vegansk julskinka i tunna skivor och servera.
Fotograf: Åsa Swanberg
Vegansk janssons frestelse – med alspånsrökt tofu
230 g Yipin alspånsrökt tofu
2 gula lökar
2 msk mjölkfritt smör
½ tsk malen kryddpeppar
750 g potatis, mjölig
2 ½ dl valfri matgrädde
2 krm malda kryddnejlikor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ dl ströbröd
3 msk mjölkfritt smörTillbehör
färsk persilja
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skär tofun i tunna stavar. Skala och skiva löken tunt och stek den mjuk i smör. Tillsätt tofun och stek ytterligare någon minut. Krydda med kryddpeppar. Ställ åt sidan.
- Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Varva potatis med tofu och lök i en ugnssäker form.
- Vispa ihop grädde och kryddor, häll i formen. Strö över ströbröd och klicka ut smöret över gratängen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme så den får färg.
- Vid servering, toppa vegansk janssons frestelse med persilja och låt hela familjen njuta!
Fotograf: Yipin
Vegansk brysselkålsgratäng – med alspånsrökt tofu
230 g Yipin alspånsrökt tofu
300 g brysselkål
2 gula lökar
2 msk mjölkfritt smör
2 msk majsstärkelse
1 ½ dl växtbaserad matlagningsgrädde
2 ½ dl växtdryck (t.ex havre)
1 grönsaksbuljongtärning
salt och vitpeppar
- Sätt ugnen på 225°.
- Ansa och skölj brysselkålen och koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Häll av vattnet och lägg den brysselkålen i en gratängform.
- Hacka löken och skär tofun i fina strimlor. Fräs lök och tofu gyllene i matfett. Pudra över majsstärkelse och rör om. Fördela sedan allt över brysselkålen.
- Koka upp grädde, mjölk/dryck och buljong i en kastrull och låt sjuda ihop. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Fördela såsen i formen och gratinera vegansk brysselkålsgratäng mitt i ugnen i 15–20 minuter. Servera till hela familjen!
Fotograf: Åsa Swanberg
Vegansk pepparkakscheesecake med apelsin
Du behöver
400 g Yipin silkesmjuk tofu
200 g pepparkakor
100 g växtbaserat smör
1 nypa salt
200 g växtbaserad färskost
1 dl socker
1 msk citronjuice
2 tsk vaniljsocker eller 1 nypa vaniljpulver
1 tsk malen kardemumma
finrivet apelsinskal från 1 apelsin
2 ½ dl växtbaserad vispgrädde
Tillbehör:
krossade pepparkakor
50 g vegansk choklad med apelsin, 70 %
- Krossa pepparkakor och smält smöret i en kastrull på låg värme. Rör ihop och placera jämnt i en springform (cirka 24 cm i diameter). Ställ in i frysen tills kall.
- I en matberedare eller blender, mixa tofu, färskost, socker, citronjuice, vaniljpulver, kardemumma och rivet apelsinskal till en slät och fluffig smet.
- Vispa grädden i en separat bunke. Blanda ned tofublandningen i den vispade grädden och häll den över pepparkaksbottnen.
- Låt stå i frysen i cirka 4 timmar eller över natten.
- Servera din veganska pepparkakscheesecake med hackad apelsinchoklad och krossade bitar av pepparkaka. Njut!
Fotograf: Yipin
Vegansk sill
230 g Yipin extra fast tofu
3 msk dijonsenap
3 msk socker
½ tsk salt
½ msk ättiksprit 12%
¼ dl vatten
¼ dl matgrädde, t ex växtbaserad
1 dl olja
1 msk dill
- Blanda senapen med socker, salt och ättika.
- Tillsätt grädde, olja och vatten under omrörning. Blanda sedan ner dillen.
- Tärna tofun i cirka 1,5 x 1,5 cm kuber. Lägg dem i blandningen och rör om. Låt stå i kylen över natten innan servering. Servera din tofusill senap och njut!
230 g Yipin extra fast tofu
1 ½ dl iFraiche
¾ dl vegansk majonnäs
2 tsk citronsaft
2 msk vegiar
3 msk tångrom
1 tsk citronzest
salt och peppar
½ dl dill
¼ dl gräslök
- Blanda samtliga ingredienser i en skål eller glasburk.
- Tärna tofun i cirka 1,5 x 1,5 cm kuber. Lägg dem i blandningen och rör om.
- Låt stå i kylen över natten. Sedan är du redo att servera vegansk skärgårdssill!
Fotograf: Yipin
Grönkålssallad med apelsinmarinerad tofu
- Tärna tofun och blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg i tofun så den täcks av marinad. Låt stå minst 15 min i kylskåp.
- Dela grönkål, äpple och apelsin. Kärna ur granatäpplet. Lägg allt i en stor skål tillsammans med russin och valnötter.
- Hetta upp en stekpanna med olja och stek den marinerade tofun gyllenbrun.
- Blanda ihop ingredienser till marinaden och häll över/massera in i salladen.
- Lägg ner tofun i salladen och servera!
Tunnbrödssnittar med vegansk laxröra
200 g Yipin tofuröra varmrökt eller skagen
1 paket tunnbröd
65 g spenatblad
2-4 msk riven, färsk pepparrotSå gör du:
- Bred på ett generöst lager med tofuröra på tunnbrödet och lägg på spenatblad.
- Rulla ihop tunnbrödet längs kortsidorna och skär det sedan i bitar.
- Toppa med färskriven pepparrot.
Fotograf: Emma Shevtzoff
Sticky Tofu Ribs
30 min/ 6 portioner
Kärleken för tofu börjar här. Tofu ribs eller ”veganska revbensspjäll” görs på en extra fast tofu som smaksatts med en sticky glaze av vitlök, ingefära, sojasås och srirachasås. Stek, grilla eller ugnsbaka ordentligt så får du en krispig yta som är svår att motstå.
Du behöver:
2 x 230 g Yipin extra fast tofu
¾ dl äppelcidervinäger
½ dl socker
3 msk ljus sirap
4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk färsk ingefära (riven)
3 msk kinesisk soja
2 msk srirachasås
3 msk dijonsenap
3 lime
Så gör du:
Häll i socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och låt koka upp.
Pressa i saften från limen i kastrullen och addera senap, ingefära, srirachasås, soja och pressad vitlök. Reducera i ca. 10 min tills det blir en tjock marinad. Låt svalna.
Häll i den svala marinaden i en plastpåse. Lägg i skivad tofu och låt den dra åt sig i marinaden, gärna i ett par timmar.
Alternativ 1 – ugnsbaka/grilla:
Sätt ugnen på 200 grader, gärna på grilleffekt. Lägg tofubitarna på bakplåtspapper, vänd efter 7-10 minuter när de fått en knaprig yta. Låt ugnsbakas ytterligare 7-10 minuter tills även denna sida fått önskad yta.
Alternativ 2 – steka:
Stek tofun på medelhög värme tills de fått rejält med färg och en knaprig yta på båda sidor (ca. 7-10 minuter per sida). Pensla gärna på marinaden som blev över för extra mycket smak.
Servera veganska revbensspjäll med valfria tillbehör och njut!
Receptet är inspirerat av kocken Jävligt Gott som också gjort revbensspjäll på tofu, som många gånger har visat just hur enkelt och gott det är att laga tofu. Om du än så länge inte är ett fan av tofu är veganska revbensspjäll något som du måste prova – eller om du vill imponera stort på någon som är tofuskeptiker.
Vi rekommenderar att du väljer Yipin extra fast tofu naturell till denna rätt. Den drar åt sig smaker som ett riktigt proffs och behöver inte pressas på vatten. Ju längre du låter tofun marineras, desto mer smak får den. Grilla eller stek sedan tofun ordentligt så du får en krispig yta.
Fotograf: Yipin
Vegansk chokladmousse med hemlig ingrediens
God, krämig och djup smak av choklad – precis som en chokladmousse ska vara. Hemligheten till en chokladmousse med extra finess är silkesmjuk tofu; en extra mjuk tofu som blir len och slät om den mixas. Dessutom tillför den extra protein till din mousse, och den blir helt vegansk och mjölkfri på köpet.
Du behöver:
400 g Yipin silkesmjuk tofu
150 g mörk choklad (70%)
2 msk agavesirap eller lönnsirap
valfritt: 1 nypa salt
Tillbehör
havre-vispgrädde
växtbaserad mörk choklad (55-70%)
hasselnötter
bär, t ex färska hallon
Så gör du:
Dela chokladen i mindre bitar och smält i ett vattenbad. Låt svalna litegrann.
I en matberedare eller blender, mixa tofun i cirka 30 sek tills den är slät.
Addera övriga ingredienser i matberedaren/blendern och mixa, addera den smälta chokladen i en tunn stråle. Mixa tills slät.
Låt stå i kylskåp i minst 2 timmar. Servera i mindre skålar och toppa med vispad grädde, hackad choklad, krossade hasselnötter och bär (gärna färska)!
Vegansk chokladmousse med extra finess!
Nu kan du äntligen göra en helt fantastisk vegansk chokladmousse! Det är utan tvekan den perfekta desserten att bjuda på oavsett årstid, både till vardags och till fest. Dessutom kan hela glada släkten tycka om den – för vem älskar inte choklad? Du vet även att receptets hemliga ingrediens är silkesmjuk tofu; hjälten som ger chokladmoussen den perfekta konsistensen.
Fotograf: Yipin