Nöje

Vogue trycker upp nytt omslag med Kamala Harris efter starka kritiken om “whitewashing”

Nyligen släpptes bilder på amerikanska Vogues kommande februarinummer med den då blivande vicepresidenten Kamala Harris på omslaget. Men många blev besvikna på omslagsbilden och vissa anklagade till och med Vogue för så kallad “whitewashing”. Vogue försvarade valet av omslagsbild – men backar nu efter kritiken.

Foto: Tyler Mitchell/Vogue

Kamala Harris skrev historia när hon blev den första kvinnliga, svarta samt asiatisk-amerikanska personen att sväras in som vicepresident i USA:s historia. Amerikanska Vogue uppmärksammade Kamala Harris historiska roll genom att sätta henne på omslaget till sitt kommande februarinummer, men bilderna som läcktes på omslaget möttes snart av en stark kritikstorm.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Vogue (@voguemagazine)

På omslagsbilden står Kamala Harris i en mer avslappnad pose, iförd Converse framför en rosa och grön bakgrund som många har beskrivit som “gräslig”. Dessutom menar många att Kamala Harris ser “urtvättad” ut på omslaget, något som en del skyller på dålig ljussättning och menar att många inte lyckas ljussätta svarta kvinnor på rätt sätt. Just detta anklagades Vogue för senast i augusti förra året när de hade gymnasten Simone Biles på omslaget. Många menar även att Vogue genom sitt omslag med Kamala Harris ägnar sig åt “whitewashing”, ett uttryck som SVT förklarar som ett sätt att få mörka personer att framstå som “mer vita”.

Efter omslaget med Simone Biles höjdes röster om att Vogue bör anlita fler svarta fotografer, något de gjorde till omslaget med Kamala Harris. Tyler Mitchell tog bilderna, en person som blev den första svarta fotografen att få fota ett omslag för Vogue när han stod bakom kameran 2018 när Beyoncé var på omslaget. Vogues chefredaktör Anna Wintour tog upp detta i ett uttalande där hon försvarade omslaget, och förklarade också att bakgrunden i rosa och grönt var en hyllning till Kamala Harris tid som medlem i studentföreningen Alpha Kappa Alpha på Howard University. “Alpha Kappa Alpha, som grundades 1908, var den första historiska afroamerikanska studentföreningen och dess officiella färger, laxrosa och äppelgrönt, är ikoniska” skrev Anna Wintour bland annat.

Trots detta kvarstod faktumet att många reagerade negativt på omslaget – inte minst Kamala Harris eget team, som enligt US News ska ha känt sig “lurade” av Vogue. De skriver att teamet upplevde att de skulle ha kommit överens om en annan, mer formell, omslagsbild där Kamala Harris är iförd en ljusblå kostym framför en guldfärgad bakgrund, något Vogue tillbakavisade.

Tidningen hade redan gått till tryck när kritikstormen uppstod, men nu backar Vogue ändå för kritiken. The Guardian skriver att tidningen nu planerar att släppa en begränsad upplaga av februarinumret med den andra bilden på omslaget.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Vogue (@voguemagazine)

Läs också: 5 saker du behöver veta om Kamala Harris och hennes föregångare

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!