Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

3 typer av hårslitage – och hur du återställer ditt hårs hälsa

Är ditt hår trött och slitet? För att få bukt med problemet behöver du först veta vilken typ av slitage som ditt hår drabbats av.

Foto: Unsplash

Det finns tre typer av skador som kan ge upphov till trött och slitet hår: Termiskt slitage, mekaniskt slitage och kemiskt slitage. Att veta vilket av dessa ditt hår lider av är avgörande för att kunna återställa hårets hälsa.

Termiskt slitage

Termiskt skadat hår innebär slitage orsakat av stylingverktyg. Den här typen av slitage är lätt att upptäcka: Om håret känns torrt och dina toppar har synbart kluvna hårstrån – och om vissa strån är kortare än andra – så är risken stor att du har värmeskador.

Med kluvna hårstrån finns det tyvärr bara en sak att göra: klipp av dem och se till att ta bättre hand om håret framöver, genom att till exempel använda värmeskydd varje gång du stylar håret.

Mekaniskt slitage

Mekaniskt slitage orsakas av allt från hårdhänt borstning till strama håruppsättningar. Även denna typ av slitage orsakar kluvna toppar, men skadorna är mer jämnt fördelade än vid termiskt slitage – hela håret är skadat, matt och frissigt, inte endast i topparna utan även längre upp mot rötterna.

Några saker som du kan göra om ditt hår drabbats av mekaniskt slitage är att investera i en handduk i microfiber och ett örngott i silke som gör mindre skada på håret än ett vanligt örngott. Undvik även strama håruppsättningar som sliter på håret och prova hårinpackningar och serum med återfuktande egenskaper.

Kemiskt slitage

Slitage orsakat av hårfärg och andra kemiska produkter. Kemiskt slitage gör att håret känns “stretchigt” och gummiaktigt. Satsa på en inpackning som innehåller protein för att återställa hårets hälsa.

Så reparerar du olika typer av slitage

Misstänker du att ditt hår kan ha drabbats av flera olika typer av skador, eller är du osäker på vilken typ av slitage ditt hår lider av?

Prova att använda en behandling som Olaplex No.3 treatment och K18 Leve-In Mask en gång i veckan – enligt hårexperter kan de reparera alla typer av skador på djupet. Även hårinpackningar och balsam som har återfuktande egenskaper eller innehåller protein gör underverk för ditt hårs utseende och hälsa.

Källa: Glamour, Natural Hair Rules

No 3 Hair Perfector - Olpalex KÖP

No 3 Hair Perfector - Olpalex

Hemmabehandlingskur som reparerar, stärker och skyddar håret på djupet. Denna djupverkande kur gör håret både starkare och ger en friskare look. Unik innovativ formula som sammanlänkarhårets svavelbindningar. Passar alla hårtyper. Färgbevarande och vegansk.

Pris: 349 kronor.

KÖP

Nästa bild
Leave In Molecular Repair Mask - K18 KÖP

Leave In Molecular Repair Mask - K18

Denna återställande, intensiva behandling reparerar, stärker och förbättrar hårets elasticitet på 4 minuter, samtidigt som håret blir mjukare och lättare att kamma.

Pris: 895 kronor.

KÖP

Nästa bild
Restore Shampoo - Living Proof KÖP

Restore Shampoo - Living Proof

Ett vårdande schampo som återfuktar torra, skadade eller kemiskt behandlade hår.

Pris: 319 kronor.

Finns även hos Åhléns!

KÖP

Nästa bild
Restore Conditioner - Living Proof KÖP

Restore Conditioner - Living Proof

Ett vårdande balsam som ger mjukhet och glans till torra, skadade eller kemiskt behandlande hår.

Pris: 319 kronor.

Finns även hos Åhléns!

KÖP

Nästa bild
Hydration Conditioner - Rahua KÖP

Hydration Conditioner - Rahua

Framtagen för att ge nytt liv till torrt och törstigt hår. Denna rika och krämiga formula innehåller ett plantbaserat komplex med sällsynta Amazoniska oljor och naturligt proteinbindande socker som driver fukt djupt in i varje hårstrå. Tillsammans med en tropisk doft av passionsfrukt och mango balanserar, återfuktar och stärker denna innovativa formula håret samtidigt som den mjukar upp och ger glans.

Pris: 349 kronor.

(Rek pris: 479 kr)

KÖP

Nästa bild
HydraSource Conditioner - Biolage KÖP

HydraSource Conditioner - Biolage

Återfuktar torrt hår. Lämnar håret friskt, silkesmjukt och glansfullt. Innehåller de vårdande ingredienserna aloevera och passionsfrukt med anti-dry care.

Skonsam för färgbehandlat hår.

Pris: 187 kronor.

(Rek pris: 210 kr)

KÖP

Nästa bild
Hydrate Shampoo and Conditioner Duo - Pureology KÖP

Hydrate Shampoo and Conditioner Duo - Pureology

Schampo och ett balsam, som arbetar tillsammans för att återställa hydrering till torra, grova lockar. Berikad med en blandning av kraftpaketsingredienser, sveper varje produkt in håret i sin fuktgivande formel och stöder starka, flytande lockar vid varje sköljning.

Pris: 464 kronor.

KÖP

Nästa bild
Elvive Dream Lengths Long Hair Mask - L'Oréal Paris KÖP

Elvive Dream Lengths Long Hair Mask - L'Oréal Paris

Drömmer du om långt och vackert hår, men tycker att det är svårt att uppnå? Håret bliver trassligt och det bildas knutor, och när du borstar håret så bryts det. Vår hemlighet är vår Super Detangler och omedelbart reder ut ditt hår och kan hjälpa dig att uppnå drömmen om långt hår. Nu kan du ruska håret så mycket du vill, göra knutar och ta ut dem igen… samtidigt som håret skyddas mot att brytas.

Pris: 79 kronor.

Finns även hos Apohem!

KÖP

Nästa bild
Nounou Hair Mask - Davines KÖP

Nounou Hair Mask - Davines

Intensivt reparerande mask med djup näring. Perfekt för torrt hår eller hår som har skadats av behandlingar såsom slingor, blekning eller annan kemisk behandling. Produkten innehåller en hög halt av kolhydrater och proteiner vilket ger näring samt en C-vitamin som har en antioxiderande effekt. Den innehåller också tomatextrakt som utvinns ur tomatens fruktkött och har påtagligt stärkande och närande egenskaper.

Pris: 319 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!