Skönhet

4 superkrafter som bara rödhåriga har

Är du naturligt rödhårig? Grattis! Då besitter du fyra unika egenskaper som TikTok-profilen Dr Karan Raj kallar för “superkrafter”.

Foto: Instagram @thesabinakarlsson/@marinaruybarbosa

Om du är rödhårig så är du säkert redan medveten om att du är speciell – färre än två procent av världens befolkning har nämligen naturligt rött hår. Men visste du att du dessutom besitter dolda “superkrafter” som andra personer inte har?

Enligt TikTok-profilen Dr Karan Raj har rödhåriga följande unika egenskaper:

1. De är bättre på att känna av temperaturskillnader

Dr Raj berättar i sin video att forskare tror att den variation av genen MC1R som orsakar rött hår överaktiverar genen som gör att vi kan känna av skillnader i temperaturer.

2. Rödhåriga luktar bättre

Huden har en skyddande hinna, hydrolipidfilm, som består av olika syror. Hinnan underhålls av sekret från svett- och talgkörtlarna och fungerar som en skyddsbarriär mot bakterier och svamp. 

Hos rödhåriga är denna hinna surare än hos andra personer, vilket får parfymer att avdunsta snabbare och ger dem en unik doft.

3. Rödhåriga producerar mer D-vitamin

När en rödhårig person går ut i solen kan de producera mer D-vitamin under en kortare tid än personer med andra hårfärger.

4. Vissa rödhåriga har en högre smärttröskel

Dr Raj berättar att vissa rödhåriga personer – men inte alla – har en högre smärttröskel än andra.

Detta innebär att rödhåriga kan behöva mer bedövning vid till exempel operationer, eftersom smärtlindrande medel kan ha en annorlunda effekt på dem.

@dr.karanr Red heads assemble! #learnontiktok #schoolwithdrkaran #redhead ♬ Lofi – Domknowz

Källor: Umeåguiden, Eucerin

Foto: Instagram @thesabinakarlsson/@marinaruybarbosa

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!